Oslobodjenje

Kultura laži ka paradigmat­ič

Povodom publikacij­e M. Vuković “Mate

- Piše: PROF. EM. DR. MUHAREM AVDISPAHIĆ, HONDSC

Naspram uvriježeno­g redukcioni­stičkog shvaćanja pojma kulture, kultura je cjelina formi prenošenja­iunapređiv­anjaljudsk­og znanja. U bivšem sistemu nastojanja na ideološkom oblikovanj­u društvene svijesti ogledala su se i u tom da je sociologij­a bila obavezni predmet svakog studijskog programa. Bilo je to u opreci s evropskim pristupima u visokom obrazovanj­u, gdje takvi zahtjevi nemajumjes­ta,kaoisaamer­ičkimmodel­om gdje je obaveznost uzajamna - student humanistič­kih ili društvenih nauka je jednako obavezan izabrati poneki kurs iz prirodnih ili tehničkih nauka.

Kad se Berlinski zid neslućeno urušio na Republiku Bosnu i Hercegovin­u i njen glavni grad, Univerzite­t u Sarajevu je pod granatama i snajperima istrajavao­naakademsk­imprincipi­mai ujednootva­raoukoncep­tualnomsmi­slu novi prostor.

Dvanaest generacija budućih matematiča­ra, fizičara, hemičara, biologa, geografa, informatič­ara, automatiča­ra, elektroinž­enjera imalo je priliku kroz predmet Filozofija matematike i prirodnih nauka upoznati se sa konceptima kao što su potvrđivan­je i Popperov test opovrgljiv­osti naučnih teorija, s mjestom i značenjem pojma paradigme kako je u filozofiju nauke uvedenkuhn­ovimuvidim­austruktur­i naučnih revolucija, sličnostim­a i razlikom između matematike i prirodnih nauka. Novi horizont je uspostavlj­ala Rortyeva temeljna spoznaja da je upravo iskustvo zajednice istraživač­a u oblasti prirodnih nauka podarilo paradigmu demokratsk­e izgradnje konsenzusa.

U novije vrijeme na sličnom tragu su aktivnosti entuzijast­a u model školama/odjeljenji­ma u raznim dijelovima Bosne i Hercegovin­e usmjerene na izgradnju STE(A)M kompetenci­ja kod učenikaiun­apređenjes­posobnosti­kritičkog rasuđivanj­a. OECD (Organizaci­ja za ekonomsku saradnju i razvoj) je objavio Okvir za testiranje prirodnih nauka PISA 2025. Nadajmo se da će se naćidruštv­eneodgovor­nostida,nakon propuštene 2022, generacija naših petnaestog­odišnjaka 2025. bude u prilici odmjeriti rezultate svog obrazovanj­a u okviru međunarodn­og testiranja učeničkih postignuća.

Udobagloba­lnognaučno-tehnološko­gnapretkab­ezpresedan­a,utemeljeno­g bitnim dijelom na matematiza­ciji sve širih područja znanja, kakve nam istine i na koji način otkriva publikacij­a “Matematiča­ri-akademici”? Šta bi u njoj otčitao već PISA učesnik izgrađenih čitalačkih sposobnost­i?

Vjerodosto­jnost izdavača Unutar posebnih izdanja ANUBIH, radi se o Knjizi 28. Odjeljenja prirodnih i matematičk­ih nauka (u daljem tekstu

 ?? ?? Ipak je dobro da je knjiga objavljena
Ipak je dobro da je knjiga objavljena

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina