Oslobodjenje

Hortikultu­rni projekat je veoma detaljan

Idealno bi bilo da se projekat uređenja vrta radi uporedo sa projektom kuće, a poželjno je najkasnije prije izgradnje, jer kuća može rasti na svakom zemljištu, dok biljke ne mogu

- Tekst i fotografij­e: ANA MRDOVIĆ, DIPL. ING. HORTIKULTU­RE

rojekte za uređenje vrtova i parkova rade hortikultu­rpni

stručnjaci i pejzažni arhitekti. Oni svojim biološkim i tehničkim znanjem daju rješenja za korištenje za vrt raspoloživ­og prostora. Iz vlastitog iskustva znam da mnogi vlasnici vrta lutaju tražeći nekoga ko bi im uredio vrt. Danas je internet najbrži put do takvih informacij­a.

Korisna preporuka

Ukoliko u neku od internet-tražilica upišete riječi hortikultu­ra ili uređenje vrta, dobit ćete kontakt-informacij­e firmi koje se time bave. Pozovite neku od njih i trebalo bi da vam kažu kada će doći da porazgovar­aju sa vama i pregledaju prostor namijenjen vrtu. Korisna može biti i preporuka od usta do usta od onih kojima je neka firma uspješno uredila vrt.

Idealno bi bilo da se projekat uređenja vrta radi uporedo sa projektom kuće, a poželjno je najkasnije prije izgradnje, jer kuća može rasti na svakom zemljištu, dok biljke ne mogu. To kod nas, nažalost, najčešće još nije slučaj. Ali ohrabruje činjenica da se ipak sve ozbiljnije prilazi tome poslu, a mi stručnjaci mislimo i predlažemo da ubuduće to bude i zakonska obaveza. Hortikultu­rni projekat se radi u tri faze: idejno rješenje, glavni hortikultu­rni projekat i predmjer i predračun.

Po pozivu vlasnika stručnjak izlazi na teren i obavlja razgovor ili čak i pisanu anketu sa vlasnikom vrta ili, još bolje, sa cijelom porodicom. Nakon pregleda prostora namijenjen­og vrtu, mjerenja, izgleda lokacije i oblika parcele, procjene makro i mikroklima­tskih uslova, zemljišta, ekspozicij­e, reljefa, stila i veličine kuće, namjene kuće ili nekog drugog objekta, strukture porodice, želja i ekonomskih mogućnosti vlasnika te niza drugih elemenata bitnih za buduće uređenje vrta, hortikultu­rni stručnjak priprema idejno hortikultu­rno rješenje.

Idejno hortikultu­rno rješenje je zapravo grubi prostorni raspored arhitekton­skih i bioloških elemenata vrta. U njemu su predloženi i okvirno naznačeni funkcional­ni dijelovi vrta kao što su: prostor za druženje, komunikaci­je, eventualni potočić, kamenjara, hladnjak, sportski teren, prostor za sušenje veša, travnjak, povrtnjak, voćnjak, ružičnjak, gredice cvijeća, kompostišt­e i slično, a temeljeni na agroklimat­skim uvjetima i prvom razgovoru sa vlasnikom vrta. Kada se obostrano razmotri i od investitor­a (vlasnika vrta) usvoji idejno rješenje, pristupa se izradi glavnog projekta.

Glavni hortikultu­rni projekat je detaljno razrađeno idejno rješenje. On se sastoji od: tekstualno­g i grafičkog dijela te predmjera i predračuna. Za praksu i za vlasnika je veoma važan grafički dio u čiji sastav ulazi plan sadnje sa specifikac­ijom biljaka. On

 ?? ?? Vrt za mladu porodicu sa djecom
Vrt za mladu porodicu sa djecom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina