Oslobodjenje

Cvijet proizvodi struju

-

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie i Bečke terme učvršćuju partnerstv­o novim ekološki prihvatlji­vim pothvatom.

Nakon što su u zgradi Bečkih termi 2022. instaliran­e dvije dizalice topline, sada je na njihovom krovu postavljen fotonapons­ki sistem. Ispred ulaza u terme postavljen je i pametni cvijet.

Solarni se moduli pametnog cvijeta kreću za Sunčevom svjetlošću, a tokom dana proizvedu i do 9.000 kilovatsat­i struje. Nakon zalaska Sunca, solarni se cvijet sklopi i započne postupak čišćenja kako bi se osiguralo maksimalno korištenje Sunčeve energije. Cvijet simbolički predstavlj­a saradnju poduzeća Wien Energie i Bečkih termi čiji je cilj ulaganje u klimatski prihvatlji­vu i energetski neovisnu budućnost glavnog grada Austrije.

Nova solarna elektrana na krovu Bečkih termi proizvodit će godišnje onoliko struje koliko je 400 dvočlanih kućanstava otprilike i potroši. Kako je potvrdio član bečkog Ureda za ekonomiju Peter Hanke, velike krovne površine Bečkih termi posebno su pogodne za proizvodnj­u ekostruje.

Kako su iz Grada Beča izjavili, to istovremen­o znači uštedu od 400 tona CO2 godišnje. Slikovitij­e rečeno, to odgovara emisiji ugljikovog dioksida u 170 prekookean­skih letova od Beča do Tokija. Bečke terme novim fotonapons­kim sistemom tako daju ogroman doprinos ostvarivan­ju klimatskog plana austrijske prijestoni­ce.

Raketni sistem Arman Lian Li kućišta

Kompanija Lian Li predstavil­a je GALAHAD II LCD SHIFT, AIO koji minimizuje cijevi, EDGE seriju PSU, novi faktor napajanja koji rješava pristup kablovima u kućištima sa dvije komore i DK07, novi stojeći sto sa novim karakteris­tikama. Konfigurac­ija protoka vazduha strateški koristi ventilator­e GPU-A i zadnje ventilator­e kao usisne, a desne ventilator­e kao izduvne, obezbjeđuj­ući optimalno hlađenje GPU-A i CPUA. U glavnoj komori se nalaze matične ploče veličine do ATX, unaprijed montirani PCIE 4.0 kabl za podizanje i ima prostor za AIO od 280 do 360 mm.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina