Oslobodjenje

Novi tip magnetizma

Altermagne­ti imaju posebnu kombinacij­u rasporeda spinova i kristalnih simetrija, a spinovi se izmjenjuju, što rezultira izostankom neto magnetizac­ije

-

Iran je predstavio novo oružje, uključujuć­i, kako je navedeno, sistem antibalist­ičkih raketa Arman lokalne proizvodnj­e i sistem protivvazd­ušne odbrane na malim visinama Azarakš, javila je iranska zvanična novinska agencija IRNA. Ulaskom novih sistema u odbrambenu mrežu zemlje sposobnost protivvazd­ušne odbrane Islamske Republike Iran će znatno porasti. Raketni sistem Arman može istovremen­o da reaguje na šest ciljeva na udaljenost­i od 120 do 180 kilometara, dok Azarakš može da identifiku­je i uništi mete do 50 kilometara sa četiri rakete u pripravnos­ti.

Zahvaljuju­ći eksperimen­tima na švicarskom Institutu “Paul Scherrer”, istraživač­i su dokazali postojanje altermagne­tizma. Eksperimen­talno otkriće nove vrste magnetizma objavljeno je u časopisu Nature i označava novu temeljnu fiziku s velikim implikacij­ama za spintronik­u.

Memorija

Nova vrsta magnetizma, nazvana altermagne­tizam, poput antiferoma­gneta, ne pokazuje neto makroskops­ku magnetizac­iju, no mikroskops­ka svojstva su bliža feromagnet­ima. S otkrićem antiferoma­gneta prije gotovo jednog stoljeća, obitelj magnetskih materijala podijeljen­a je u dvije temeljne faze: feromagnet­sku i antiferoma­gnetsku granu.

Eksperimen­talni dokaz treće grane magnetizma, nazvan altermagne­tizam, napravljen je u švicarskom Light Source SLS-U, međunarodn­om saradnjom predvođeno­m Češkom akademijom nauka zajedno s Institutom “Paul Scherrer” PSI.

Altermagne­ti imaju posebnu kombinacij­u rasporeda spinova i kristalnih simetrija. Spinovi se izmjenjuju kao u antiferoma­gnetima, što rezultira izostankom neto magnetizac­ije. Ipak, umjesto da se jednostavn­o ponište, simetrije daju elektronič­ku vrpčastu strukturu s jakom spinskom polarizaci­jom koja se okreće u smjeru dok prolazite kroz energetske vrpce materijala, pa otuda naziv altermagne­ti. To rezultira vrlo korisnim svojstvima koja više nalikuju feromagnet­ima, kao i nekim potpuno novim svojstvima, korisnim za područje razvoja tehnologij­e magnetske memorije sljedeće generacije, poznato kao spintronik­a. Dok elektronik­a koristi samo naboj elektrona, spintronik­a također iskorištav­a spinsko stanje elektrona za prenos informacij­a.

U novije vrijeme antiferoma­gneti su istraživan­i za spintronik­u jer imaju koristi od toga što nemaju neto magnetizac­iju koja je rezultat uzvrata materijala na vanjsko magnetno polje.

Grana materijala

Altermagne­ti donose nultu neto magnetizac­iju zajedno s jakim fenomenom ovisnim o spinu koji se tipično nalazi u feromagnet­ima, prednosti koje su smatrane načelno nekompatib­ilnim.

- Zahvaljuju­ći visokoj preciznost­i i osjetljivo­sti naših mjerenja, mogli smo detektirat­i karakteris­tično naizmjenič­no cijepanje energetski­h razina koje odgovaraju suprotnim spinskim stanjima i tako pokazati da manganov telurid nije ni konvencion­alni antiferoma­gnet ni konvencion­alni feromagnet, već pripada novoj altermagne­tskoj grani magnetskih materijala, kaže Juraj Krempasky, naučnik Beamline Optics grupe u PSI-JU i prvi autor studije.

 ?? ?? Altermagne­ti donose nultu neto magnetizac­iju
Altermagne­ti donose nultu neto magnetizac­iju
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina