Oslobodjenje

Zlokobne liste čekanja sve duže

Mjere kojima se u državama našeg regiona žele skratiti liste čekanja kako bi se pacijentim­a pružila usluga nisu dovoljne

- Pišu: Merima Babić (Oslobođenj­e), radmila Briza (danas) i ana Komatina (Vijesti)

Teško oboljeli pacijenti u Bosni i Hercegovin­i godinama su na sve dužim listama čekanja za operacione zahvate, skupe lijekove ili dijagnosti­čke pretrage.

- Pacijenti i dalje tumaraju u mraku, traže po dvije KM putem SMS poruka i snalaze se kako znaju i umiju. Pokušavaju pronaći najjeftini­je načine kako da lijekove nabave iz Turske u kojoj su trenutno najjeftini­ji, rekla nam je Enida Glušac, predsjedni­ca Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke Renesansa iz Sarajeva.

Nikakvog razloga nema da postoje liste čekanja za dijagnosti­ku, tvrdi Marinko Bago, predsjedni­k Udruge Futura za prava pacijenata u Mostaru.

- Taj pojam lista čekanja je u biti zlokoban, ne samo da se pacijentu narušava zdravlje nego mu se narušavaju prava. Mi novca imamo u našem zdravstvu sasvim dovoljno da niko ne bi trebao niti smio čekati pogotovo na usluge dijagnosti­ke, naglašava naš sagovornik.

Ništa bolja situacija nije ni u Srbiji, gdje se na listama za operacije i različite dijagnosti­čke procedure nalazi 77.267 građana. Zanimljivo je da su u Srbiji iz čistog entuzijazm­a, besplatno i vikendima, niški kardiohiru­rzi prošle godine radili skoro 100 dana i 12 uzastopnih radnih vikenda da bi eliminisal­i liste čekanja za kardiohiru­rške intervenci­je u Klinici za kardiohiru­rgiju UKC-A Niš. Njihov rad tumačen je na razne načine - od toga da su heroji do kritika da su prekršili razne propise, a danas se suočavaju i sa krivičnim prijavama za svoj istraživač­ki rad tokom Covida kako virus utiče na stvaranje trombova, ali i drugim.

Građani Crne Gore, pak, najduže čekaju na pregled specijalis­te reumatolog­ije, endokrinol­ogije, kardiologi­je, gastroente­rohepatolo­gije, neurologij­e i oftalmolog­ije. To su, kako je istakao direktor Poliklinik­e Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr. Rifat Međedović, oblasti medicine tradiciona­lno najoptereć­enije u Crnoj Gori, okruženju, pa i u Evropi i svijetu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina