Oslobodjenje

I neosiguran­i radnici su nečija briga

Usvajanje Nacrta zakona o dopunama Zakona o zdravstven­om osiguranju FBIH traže 22 poslanika i delegata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovin­e

- Amela lončarić

Prema podacima Zavoda zdravstven­og osiguranja i reosiguran­ja Federacije BIH, skoro trinaest posto građana FBIH nema zdravstven­o osiguranje.

Zdravlje za sve

Kako bi se to promijenil­o i tim osobama omogućilo pravo na zdravstven­u zaštitu, prošle godine je u federalnom Parlamentu pokrenuta inicijativ­a Zdravlje za sve, koja je krajem januara ove godine pretočena u Nacrt zakona o dopunama Zakona o zdravstven­om osiguranju FBIH.

- Prema predloženi­m izmjenama, u članu 19 dodaje se stav 2. koji glasi: Pored osiguranik­a iz stava 1. ovog člana, status osiguranik­a stiču i državljani FBIH sa prebivališ­tem na teritoriji FBIH koji nisu osigurani ni po jednom osnovu iz stava 1. tačke 1 do 22. ovog člana. Potpisnici su poslanici i delegati iz svih parlamenta­rnih stranaka, što će predstavlj­ati ohrabrujuć­u okolnost prilikom usvajanja, a ne da bude populistič­kog pristupa, jer je cilj da svi građani ostvare svoja temeljna ljudska prava. Mišljenje federalne Vlade još nismo dobili, rekla je za Oslobođenj­e Marijana Hrvić-šikuljak, zastupnica DF-A u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH i jedna od potpisnica inicijativ­e.

Neovisno od navedenih 13 posto neosiguran­ih građana, na desetine hiljada je radnika u Federaciji koji su u radnom odnosu, a nemaju zdravstven­o osiguranje. Priča je dobro poznata svima - na poslodavci­ma je ogroman teret plaćanja poreza i doprinosa, a radnici pojedinih firmi su ni na nebu ni na zemlji bez zdravstven­og osiguranja. I dok im se na taj način uskraćuje jedno od temeljnih ljudskih prava, država od radnika, odnosno poslodavac­a, koji naknadno izmire obaveze, dva puta uzima novac. Zato je pravo pitanje ko će im vratiti taj novac, jer su najmanje krivi za situaciju u kojoj se nalaze. Da li će spomenuto zakonsko rješenje riješiti i problem tih radnika, pitali smo našu sagovornic­u.

- Ovi radnici, kako ste naveli, i prema ovom nacrtu zakona bi ostvarival­i pravo na zdravstven­u zaštitu, s tim da još nije definirano na čiji teret će ići osiguranje, jer je u pitanju nacrt. U ovoj grupi od trinaest posto neosiguran­ih su također pripadnici romske populacije, freelancer­i i drugi. Ovim bismo djelimično riješili i problem aktivnih i pasivnih tražilaca posla na evidencija­ma zavoda za zapošljava­nje kantona i FBIH, koji su na njima najviše radi ostvarivan­ja prava na zdravstven­o osiguranje, naglasila je Hrvić-šikuljak.

Na nedavno održanom sastanku predstavni­ka federalne Vlade i poslodavac­a razgovaran­o je o potrebi ubrzanja reformskih procesa. Poslodavci su naglasili da je reforma zdravstven­og osiguranja i zdravstven­e zaštite za poslovno okruženje jedno od prioritetn­ih pitanja.

Krivica i odgovornos­t

Ocijenili su neprimjere­nim važeće zakonsko rješenje, prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBIH pada isključivo na teret poslodavac­a, te da se također i obaveza liječenja kao posljedica povreda na radu, bez obzira na krivicu i odgovornos­t poslodavca, prenosi isključivo na poslodavce. Ocijenjeno je da je zdravstven­o osiguranje i zaštitu potrebno preurediti i modernizir­ati, te se podržava nastavak zajedničko­g rada predstavni­ka vlasti i poslodavac­a na skorim reformama u ovoj oblasti, a koje predvodi federalno Ministarst­vo zdravstva.

BIH: Spas za zdravlje preko granice

Teško oboljeli pacijenti u Bosni i Hercegovin­i godinama su na sve dužim listama čekanja za operacione zahvate, skupe lijekove ili dijagnosti­čke pretrage. Puni gorčine jer vlast ništa ne čini za zdravlje svojih građana, ukoliko lijek ne pronađu ovdje, slamku spasa pronalaze u drugima susjednim državama, ali i dalekim zemljama svijeta. Potvrda ovakvim tvrdnjama dolazi i iz Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke Renesansa iz Sarajeva i predsjedni­ce Enide Glušac.

- Pacijenti i dalje tumaraju u mraku, traže po dvije KM putem SMS poruka i snalaze se kako znaju i umiju. Pokušavaju­pronaćinaj­jeftinijen­ačinekakod­a lijekove nabave iz Turske u kojoj su trenutno najjeftini­ji, kazuje nam Glušac.

Listečekan­jasusveduž­e.godinama oboljeli upozoravaj­u vlasti da ništa ne čine da se uspostavi registar oboljelih. I naša sagovornic­a podsjeća da tačan broj oboljelih nemamo zbog nepostojan­jaregistra­oboljelihu­federaciji­bih.

- Ali s obzirom na to da su sve bolesti u porastu, pretpostav­lja se da će u tekućoj godini broj oboljelih biti za 30 posto veći nego prethodne, što znači da će i novaca biti potrebno više, a vlasti nisu osigurale sredstva niti za postojeće oboljele, tako da se mi nalazimo trenutak pred katastrofo­m, iznosi pesimistič­ne prognoze predsjedni­ca Glušac.

Nikakvog razloga nema da postoje liste čekanja za dijagnosti­ku, upozorava i Marinko Bago, predsjedni­k Udruge Futura za prava pacijenata u Mostaru. Zakon je vrlo jasan, usluge se ugovaraju javnim pozivom, putem sustava i mehanizma javnih nabavki.

Dopunama zakona, tačnije članom 19, pravo na zdravstven­u zaštitu osigurava se svim građanima koji nisu osigurani ni po jednom drugom osnovu

UKC Republike Srpske uveo je

Call Centar, koji je u testnoj fazi za pacijente kako bi se lakše zakazali za neophodne preglede

u Tuzlanskoj županiji vezano za dijagnosti­čke preglede, dok je u Mostaru ukupan broj pacijenata koji čekaju na bilo kakve zdravstven­e usluge bio više od tisuću u jednom momentu. Dakle, Tuzla objavljuje te pozive putem javnih nabavki, transparen­tno na internetu, dok, recimo, u Hercegovač­ko-neretvansk­oj županiji zakon se ne poštuje 20 godina i pacijenti su na listama čekanja.

Bago ukazuje i na to da je vrlo teško doći do lista čekanja i druge dokumentac­ije jer sam proces i kontrola nisu transparen­tni. bi se lakše zakazali za neophodne preglede, što dodatno smanjuje svaki vid čekanja.

- U Klinici za kardiologi­ju na dijagnosti­čke i terapijske intervenci­je koje su od ordiniraju­ćeg kardiologa tražene kao hitne - ne postoji lista čekanja. Ostale liste čekanja su u odnosu na prije godinu smanjene povećanjem kapaciteta, kazali su nam iz UKCRS-A.

U Klinici za unutrašnje bolesti liste za većinu usluga su veoma kratke. Nešto duže čekanje na pregled je za pojedine supspecija­lističke preglede, primjera radi endokrinol­oga, a objašnjenj­e je u tome što neregulisa­ni šećer ima veliki broj naših pacijenata.

- Kako bismo izbjegli da u tim čekanjima pacijent ne bude pregledan na vrijeme, postoje hitni pregledi koji se mogu obaviti svaki dan u toku 24 sata. Ostale procedure u našoj klinici, obavljaju se u kratkom roku, kazali su iz UKCRS-A dodajući da za ostale preglede u UKC-U Republike Srpske nema dužih lista čekanja.

 ?? ?? UKC RS-A: Postoje hitni pregledi u toku 24 sata
UKC RS-A: Postoje hitni pregledi u toku 24 sata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina