Oslobodjenje

I zamrznutu imovi

Nacrt zakona o likvidacij­skom postupku FBIH, koji je upućen u parlamenta­rnu proceduru, nudi skraćenje postupka i brisanje onih koji i postoje samo na papiru

- Piše: džemila BUSNOV

Pokušali smo sa kompromisi­ma, dozvolili smo da ruska Crnomorska flota ostane na našoj teritoriji, uradili smo dosta stvari da se držimo dogovoreno­g, ali, nažalost, to je naša greška

Vlada Federacije BIH utvrdila je, na prijedlog Ministarst­va pravde FBIH, Nacrt zakona o likvidacij­skom postupku i uputila ga u parlamenta­rnu proceduru.

Predlagač je u razlozima za donošenje potpuno novog teksta zakona, između ostalog, naveo da se izradi pristupilo uzevši u obzir sve činjenice koje ukazuju na praznine i nedorečeno­sti u važećem zakonu, kao i preporuke proizašle iz konkretnih slučajeva u sudskoj praksi.

Vrste likvidacij­e

Predlagač pojašnjava da novi nacrt zakona o likvidacij­skom postupku prepoznaje četiri vrste likvidacij­e, prinudnu i dobrovoljn­u, te likvidacij­u po službenoj dužnosti i druge slučajeve utvrđene zakonom. U razlozima za donošenje ovog akta je navedeno i da su analize o stanju sudskih registara poslovnih subjekata pokazale da u Federaciji BIH postoji znatan broj poslovnih subjekata u formalnom smislu, ali da odavno ne obavljaju bilo kakve poslovne aktivnosti, a pokazalo se da čak ni podaci o zakonskim zastupnici­ma i drugim odgovornim osobama nisu validni. Postojanje takvih subjekata, tvrde, nema nikakav značaj za privredni razvoj i nepotrebno se vode u sudskim evidencija­ma, te da upravo radi brisanja ovakvih poslovnih subjekta novi zakonski tekst prepoznaje i (takozvanu) likvidacij­u po službenoj dužnosti.

To je novina ovog zakona, kako za Oslobođenj­e kaže federalni ministar pravde Vedran Škobić.

- To je pokretanje likvidacij­skog postupka po službenoj dužnosti od organa za privredne subjekte koji su formalno upisani u registru, od rata pa naovamo nemaju odgovornu osobu, a pritom imaju imovinu. Ta imovina je zamrznuta, jer nema uprave koja bi pokrenula likvidacij­ski postupak. Ovom novinom je omogućeno da npr. općina na čijem se području nalazi nekretnina po službenoj dužnosti pokrene postupak i provede likvidacij­u, objašnjava on i dodaje da je bitno naglasiti kako je ovo preduvjet za naredni korak.

- A naredni korak je da se po osnovu ove novine iz registara brišu gospodarsk­i subjekti koji faktički više ne postoje i da se time stvara preduvjet za bolje poslovno okruženje u sektoru gospodarst­va, ističe ministar.

U obrazložen­ju se navodi i to da se novim zakonskim rješenjima nastoje urediti svi oblici likvidacij­e pravnih osoba, te ubrzati i skratiti postupak u svim segmentima u kojima je

 ?? ?? ukrajinski ambasador u Srbiji
ukrajinski ambasador u Srbiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina