Oslobodjenje

Nu treba iskoristit­i

-

to moguće, a da se pri tome izbjegnu zakonske nedorečeno­sti.

Predlagač naglašava da potreba za postizanje­m sadržajnog i praktičnog zakonskog rješenja u ovoj oblasti predstavlj­a korak ka ispunjenju ciljeva u otklanjanj­u pravnih i drugih prepreka za investicio­na ulaganja u FBIH, te da je ovaj zakonski tekst dio prioritetn­e reforme koja se provodi radi otklanjanj­a ključnih prepreka za investicio­na ulaganja u FBIH, a koja bi u Federaciju BIH donijela znatna sredstva, kao i nova radna mjesta.

Međutim, advokatica Galiba Hrvačić-karačić smatra da se novim zakonskim rješenjima samo razdvajaju vrste likvidacio­nog postupka (koje su se provodile i po važećim zakonskim rješenjima).

- Ukoliko je osnovni razlog donošenja zakona da se izvrši ažuriranje podataka aktivnih poslovnih subjekata u sudskom registru, mišljenja sam da se novim zakonskim rješenjima takva svrha neće postići. Naime, likvidacij­a je postupak koji se provodi s ciljem potpunog namirenja povjerioca pravnog lica. Znači, da bi se likvidacio­ni postupak mogao okončati potrebno je da se svi povjerioci u potpunosti namire iz likvidacio­ne mase pravnog lica. Upravo to je razlog zbog kojeg osnivači ne pokreću likvidacio­ni postupak za pravno lice koje ne obavlja poslovnu djelatnost, što su u pravilu dugovanja većine pravnih lica koja su prestala poslovati mnogo veća od likvidacio­ne mase, što dovodi do zaključka i kada se likvidacio­ni postupak pokrene, povjerioci prijave svoja potraživan­ja koja se nemaju od čega isplatiti, pa se likvidacio­ni postupak obustavlja, govori advokatica.

Dodaje kako se rijetko dešava da se u tako pokrenutim likvidacio­nim postupcima ne pojave povjerioci koji imaju potraživan­ja po osnovu poreskih obaveza i neplaćenih doprinosa za PIO.

- Takvo pravno lice se može brisati jedino nakon provedenog stečajnog postupka u kojem se povjerioci samo srazmjerno namiruju od stečajne mase, objašnjava advokatica za Oslobođenj­e i tvrdi da se neće ovim zakonskim rješenjima postići smanjenje broja pravnih lica koja su neaktivna i ne obavljaju nikakvu djelatnost, a i dalje se vode kao aktivna u sudskom registru poslovnih subjekata.

Omogućeno je da općina na čijem se području nalazi nekretnina po službenoj dužnosti pokrene postupak i provede likvidacij­u, kaže Škobić

Tek ukoliko ne postoje osnivači, odnosno pravni sljednici ili nasljednic­i osnivača, imovina može pripasti općini, upozorava Hrvačić-karačić

Dodatna razrada

- Iako sadašnji Zakon o likvidacio­nom postupku detaljno ne uređuje pitanje diobe imovine pravnog lica koja ostaje nakon što se povjerioci namire sa svojim potraživan­jima iz likvidacio­ne mase, i prema sadašnjoj sudskoj praksi, u skladu sa drugim zakonskim normama, preostala imovina se dijeli osnivačima srazmjerno njihovim udjelima, a tek ukoliko ne postoje osnivači (pravni sljednici ili nasljednic­i osnivača), takva imovina može pripasti općini na čijem području je registrova­no sjedište pravnog lica, ocjenjuje Hrvačić-karačić.

Ističe da ni prema sadašnjim zakonskim rješenjima, “gdje bi općina dokazala svoj legitimite­t - da joj pripada pravo na imovinu - nije onemogućen­o da pokrene likvidacio­ni postupak”.

- Ukoliko je u parlamenta­rnu proceduru podnesen tekst Nacrta zakona sličnog sadržaja kakav je bio predložen još 2018. godine, tim zakonom će se samo dodatno razraditi postupci provođenja likvidacio­nog postupka, ali se neće uvesti ništa spektakula­rno, što će imati značajan uticaj na sadašnje stanje i ažurnost sudskog registra poslovnih subjekata, zaključuje.

 ?? ?? Gordana Erceg: Advokatima poklanjaju presude
Gordana Erceg: Advokatima poklanjaju presude
 ?? ?? Firme bez poslovnih aktivnosti brišu se i sa papira
Firme bez poslovnih aktivnosti brišu se i sa papira

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina