Oslobodjenje

Sud poklonio 50.000 KM?

Krivično djelo je dovršeno, punomoćnik tužioca stekao je imovinsku korist u iznosu većem od 50 hiljada KM, tvrdi Erceg

- Dž. z.

Gordana Erceg, advokatica iz Banje Luke, početkom mjeseca podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovin­e protiv 14 sudija Okružnog suda u Banjoj Luci. U krivičnoj prijavi, koju smo dobili na uvid, piše da “prijavljen­e sudije donose nezakonite odluke u namjeri da advokatima pribave imovinsku korist”. Advokatica Erceg je tada govorila za naš list i pojasnila da je sve počelo 2021. godine, kada su advokati 94 učenika preko vanjskih saradnika preuzeli punomoć za zastupanje u svojstvu tužilaca protiv tužene Star Travel kao organizato­ra ekskurzije koja je otkazana zbog koronaviru­sa, znajući da učenici nisu vlasnici novca.

- Znamo da su učenici izdržavana lica, te da nisu aktivno legitimisa­ni da potražuju uplaćeni novac koji je vlasništvo trećeg lica. Tužena jeste bila organizato­r đačke ekskurzije i nije sporno da je primila novac, samim tim je i dužnik i nikada nije sporila obavezu vraćanja novca vlasniku. Međutim, sudski sporovi protiv tužene pokrenuti su da bi advokati stekli imovinsku korist kroz troškove postupka, a ne radi zaštite prava stranaka u postupku, rekla je.

Sada nam Erceg kaže da sudije ne odustaju od namjere da “uz očigledno kršenje zakona, suprugu svoje koleginice, punomoćnik­u tužioca, pribave što veću imovinsku korist, zanemaruju­ći dokaze u uvjerenju da su nedodirlji­vi”.

Erceg je polovinom februara Tužilaštvu uputila dopunu krivične prijave jer je, navodi, u međuvremen­u primila tri presude koje su odraz vladavine bezakonja. Nada se da će Tužilaštvo BIH donijeti naredbu o provođenju istrage jer je, kako kaže, “iznijela niz pravno relevantni­h činjenica i priložila dokaze iz kojih proizlazi da je krivično djelo dovršeno, pošto je punomoćnik tužioca stekao imovinsku korist u iznosu većem od 50 hiljada KM”.

Iz Okružnog suda u Banjoj Luci rekli su nam da su sve revizije u spornim predmetima, koje su izjavljene protiv odluka ovog suda, a koje su donesene nakon zauzimanja predmetnog pravnog stava, odbačene.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina