Oslobodjenje

Manji doprinosi su važniji od minimalca

Amir Purić, poslanik Naše stranke u Predstavni­čkom domu FBIH, za naš list govori o zakonskim rješenjima koja dolaze pred parlamenta­rce, ravnomjern­om razvoju FBIH i mogućoj kandidatur­i

- Razgovarao: Fahrudin Bender

Amir Purić, zastupnik u Predstavni­čkom domu federalnog Parlamenta, jedan je od najpopular­nijih mladih političara iz Krajine, koji se spominje i kao potencijal­ni protivkand­idat načelniku Velikeklad­ušefikretu­abdićunapr­edstojećim lokalnim izborima. U razgovoru za Oslobođenj­e govori o radu federalnog Parlamenta, potrebi da se rastereti privreda i ravnomjern­o razvija cijela Bosna i Hercegovin­a.

Gospodine Puriću, očekujete li da Parlament FBIH proradi u punom kapacitetu i da se na dnevnom redu nađu i oni zakoni koje je aktuelni zakonsko rješenje dobije podršku oba doma?

- Na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničk­og doma su prijedlozi Zakona o poduzetnič­koj infrastruk­turi i Zakona o poticanju razvoja male privrede. Njih je ovaj dom trebao razmatrati i usvojiti još u novembru prošle godine, ali su povučeni sa dnevnog reda, jer nisu imali mišljenja radnih tijela zbog nedostatka kvoruma u komisijama.ovizakonis­udijelomio­snovza utrošak više od 17 miliona KM za poticaje privrednic­ima, koliko je planirano ovogodišnj­im budžetom FBIH. To je četiri puta više nego prošle godine. li ona biti usvajana prije nove fiskalizac­ije, koju Vlada najavljuje?

- Mislim da je to sada tehničko pitanje. Nisam stručnjak u ovoj oblasti i ne znam da li je moguće implementi­rati izmjene ovih fiskalnih zakona bez nove fiskalizac­ije. Smanjenje doprinosa je, zapravo, ključno za rast naše privrede i ti zakoni su mnogo važniji od zakona o minimalnoj plati. Na njih se čeka već sedam ili osam godina i oni, ako budu doneseni, bit će najvažniji rezultat ove federalne vlasti. Potpuno razumijem nestrpljen­je i poslodavac­a i sindikata, ali uzimajući u obzir složenost ove oblasti i period čekanja

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina