Oslobodjenje

Sa Dodika starijeg na Dodika mlađeg

Nakon što je Predsjedni­štvo SNSD-A Igora Dodika izabralo za organizaci­onog sekretara stranke, postavlja se pitanje da li sin lidera stranke ulazi u politiku na velika vrata

- Goran dakić

Nezavisnog­bloka.nadamsedać­eovaj saziv imati više sluha i hrabrosti da krene sistemski rješavati ogromnu nejednakos­t između pojedinih dijelova Federacije.zapadfbih,odnosnokan­ton 10 i USK, posebno zaostaju. Mišljenja sam da Vlada treba da bude nositelj tog sistemskog zakonskog rješenja, no ako odbije inicijativ­u, vjerovatno ću sam ili s drugim kolegama zastupnici­ma predložiti nacrt ovog zakona i tražiti širu podršku u Parlamentu.

Naša stranka je nedavno ostala bez poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona. U kakvoj ste sad korelaciji odnosa u Krajini, s obzirom na to da vaši partneri SDP i NIP učestvuju sa SDA u vlasti Kantona?

- Naši odnosi sa SDP-OM i Nip-om u USK-U nisu ni bolji ni gori nego što su bili ranije. Razlika je ta što su oni sada vlast u USK-U, a mi nismo parlamenta­rni, tako da nemamo ni mogućnosti ni potrebe za saradnjom na tom nivou.

Prava promjena

Kada je u pitanju federalni nivo, odnosi između krajiških zastupnika iz trojke su sasvim korektni.

Dolazite iz Velike Kladuše, gdje nema dogovora o jednom kandidatu koji bi izašao na crtu laburistim­a. Ko se s kim dogovara i postoji li već neko ime koje bi i NS podržao?

-Održanojev­išesastana­ka,učestvuju sve stranke koje su parlamenta­rne u Vijeću, osim laburista. Na jednom od sastanaka je NES istupio iz pregovora i predstavio kandidata. Općinski odbor Naše stranke još krajem decembra doniojeodl­ukudaćemen­epredložit­ikao potencijal­nog zajedničko­g kandidata kada do te faze pregovora dođe. Očekujemo da se to desi krajem februara ili početkomma­rta.namaćebiti­prihvatlji­v i svaki drugi kandidat, koji može dobiti širu podršku i donijeti pravu promjenu Velikoj Kladuši, te koji je kompatibil­an sa osnovnim vrijednost­ima Naše stranke.

Novo rukovodstv­o

Skupština Društva novinara BIH izabrala je novo rukovodstv­o. Za predsjedni­ka Upravnog odbora, odnosno Društva novinara BIH izabran je Amarildo Gutić iz Zenice, a funkcija glavnog tajnika povjerena je Arjani Tafro iz Sarajeva. Za nove članove UO izabrani su Nataša Tadić iz Tuzle, Ljupko Mišeljić iz Banje Luke, Sead Šadić iz Brčkog te Hajdar Arifagić iz Sarajeva u ime Sekcije veterana Društva novinara BIH. U Nadzorni odbor novoimenov­ana je Kristina Perić iz Stoca. Utvrđen je i prijedlog da se za predsjedni­ka Sekcije veterana izabere Dušan Musa, dugogodišn­ji novinar iz Ljubuškog.

Napretkove stipendije

Svečanost potpisivan­ja ugovora o dodjeli 36 stipendija iz Napretkova fonda za stipendira­nje i sveučilišt­e “Ivo Andrić – Vladimir Prelog” i podfonda “Irena Kozarić” i “Vid Puljić” s ovogodišnj­im stipendist­ima upriličena je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. U akademskoj 2023/2024. Središnja uprava HKD-A Napredak stipendira­t će 121 studenta, a za stipendije je izdvojeno 170.000 KM, što je najviše u posljednje 34 godine. Potpisivan­je ugovora sa stipendist­ima organizira­li su HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Središnja uprava HKD-A Napredak.

Protestna šetnja

U Tuzli je održana treća protestna šetnja “Pravda za Amru”, nakon svirepog ubistva Amre Kahrimanov­ić koje je počinio službenik policije Elvis Ćustendil.

- Naši zahtjevi su ostali isti. Ostavke ministra unutrašnji­h poslova i direktora policije. Kada to učine, protesti će biti završeni, rekao je Nedžad Kahrimanov­ić, brat ubijene Amre.

Protestima nije prisustvov­ao Damir Hodžić, Amrin sin, koji se osjeća loše i pod nadzorom je ljekara. Građanke i građani Tuzle na relaciji Brčanska Malta - zgrada Cipelići nosili su brojne transparen­te i pozivali na ostavke. Protestna šetnja je okončana kod zgrade Cipelići, gdje se obratio Nedžad Kahrimanov­ić i svjedokinj­a brutalnog ubistva.

Predsjedni­štvo SNSD-A imenovalo je nedavno Igora Dodika, sina predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika,namjestoor­ganizacion­ogsekretar­a ove stranke. Igor Dodik je proteklih godina bio, bar se tako činilo, na margini političkih dešavanja, ali sada je više nego jasno da otac priprema sina za preuzimanj­e političkog carstva.

Šef iz sjene

Predsjedni­k Srpske i SNSD-A rekao je da će se njegov sin, zajedno sa generalnim sekretarom stranke, baviti stanjem na terenu. Na taj način će SNSD, uvjeren je Dodik stariji, povećati broj članova, što je jedan od prioriteta stranke u ovoj godini. Tri dana nakon što je imenovan na ovu funkciju, Dodik mlađi je već digao značajnu medijsku prašinu kritikujuć­i crnogorsko­g premijera Milojka Spajića.

Novinar Slobodan Popadić za naš list kaže kako samo možemo da nagađamo da li bi i ko bi mogao da zamijeni Milorada Dodika, jer nikad dosad nismo imali priliku da vidimo da bilo ko osim Dodika odlučuje u SNSD-U. On smatra da imenovanje Igora Dodika za organizaci­onog sekretara SNSD-A ne mora nužno da znači da će on polako preuzimati­stranku,asamimtimi­vlast.

Općinski odbor Naše stranke još krajem decembra donio je odluku da će mene predložiti kao potencijal­nog zajedničko­g kandidata u Velikoj Kladuši

- Dodikov način vladavine, kao i način vladavine skoro svih političkih lidera u BIH, jeste da ne dozvoljava nikom daugrozinj­egovupozic­iju.hipotetičk­i, ako bi Dodiku bilo zabranjeno političko djelovanje, on bi jedan period sigurno i dalje bio šef stranke, samo nezvanično, rekao je Popadić.

Tek tada bismo, dodaje on, vidjeli da li su sve mudre glave u SNSD-U zaista odane Dodiku ili bi neki dočekali svoj trenutak da kažu - dosta. Upravo je to ono na šta računaju zagovornic­i Dodikovog sudskog uklanjanja iz političkog života.

- Željka Cvijanović svakako slovi za najodanije­g Dodikovog saradnika i sigurno spada u krug ljudi koje bi on predložio da vode stranku, ali je veliko pitanje ko ima autoritet, političko znanje i mudrost da bude šef nakon Dodika. Zato treba uzeti u obzir i sve češće javno pojavljiva­nje Dodikovog sina Igora, naročito ako znamo da političke dinastije nisu nepoznanic­a za političku scenu BIH. Ko god bi naslijedio Dodika, politička snaga SNSD-A bila bi bar prepolovlj­ena, smatra Popadić.

Uoči Sabora SNSD-A, koji je održan u septembru prošle godine, Dodik je rekao da samo stranka može da odluči o tome da ga naslijedi sin Igor. Igor Dodik do sada je uglavnom bio eksponiran kao ljubitelj košarke i preduzetni­k koji preko IT kompanije, povezane s vlastima u Republici Srpskoj, redovno na tenderima dobiva unosne poslove. Uostalom, zbog toga je nakon oca i sam završio na crnoj listi američkog Ministarst­va finansija. Igor Dodik je ujedno i član Glavnog odbora SNSD-A.

Političke dinastije nisu nepoznanic­a za političku scenu BIH, ali najveću moć u SNSD-U svakako ima Milorad Dodik, smatra Popadić

Nesuglasic­a ima

- Kada bi Dodiku bilo zabranjeno političko djelovanje, mislim da bi SNSD teško pronašao zamjenu za lidera stranke. Ta stranka funkcioniš­e na osnovu liderstva jednog čovjeka, a to pokazuju svi unutarstra­nački izbori u SNSD-U. Mislim da bi hipotetičk­i najrealnij­i scenarij bio da SNSD naslijedi Igor Dodik, a da Milorad bude i dalje vladar iz sjenke. U toj stranci svakako nedostaje demokratij­e, pa bi to i članstvo prihvatilo. Mada i SNSD trenutno ima nesuglasic­a, rekao je za Oslobođenj­e novinar Vladimir Kovačević.

Igor Dodik se često dovodio u vezu sa kompanijom Prointer, koja je apsolutni gospodar javnih nabavki u Srpskoj. Ova kompanija je do sada dobila više od 300 miliona maraka na javnim nabavkama, a zanimljivo je da se broj pobjedanat­enderimane­smanjujena­kon što je Prointer u februaru 2022. godineskin­utsalistep­artneramic­rosofta. Igor Dodik je suvlasnik firme Eco Fruit i kompanije Global liberty koju vodi sa sestrom Goricom.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Najodaniji saradnik Milorada Dodika je članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović
/ SENAD GUBELIĆ Najodaniji saradnik Milorada Dodika je članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović
 ?? ?? Gdje ja stadoh, ti produži
Gdje ja stadoh, ti produži
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina