Oslobodjenje

Još jedan demarš Srbije Hrvatskoj

Nakon što je hrvatski ministar spoljnih poslova poručio da je Vučić ruski satelit, Beograd šalje protestnu notu

- Piše: jelena aleksić, Beograd

Ministarst­vo spoljnih poslova Srbije je, kako je i najavljeno, reagovalo juče te uputilo protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom, kako je saopšteno, neprihvatl­jive izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana. Podsetimo, Grlić Radman je ranije predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića nazvao ruskim satelitom izjavivši da Vučić mora da odluči na kojoj će stolici sedeti, aludirajuć­i na dobre odnose koje Srbija neguje i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

Atmosfera mržnje

S tim u vezi u protestnoj noti se navodi “Ministarst­vo spoljnih poslova Republike Srbije i ovim putem želi da ukaže na potpunu neprihvatl­jivost izjava ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana izrečenih 24. februara 2024. godine na Dnevniku N1 televizije u Zagrebu, upućenih protiv predsednik­a Republike Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srbije u celini”.

Dodaje se da Ministarst­vo ukazuje na to kako navedene izjave predstavlj­aju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promovisan­ja mira i stabilnost­i u regionu.

Ministarst­vo očekuje, kako se dodaje, da će se visoki zvaničnici Hrvatske u nastupajuć­em periodu uzdržati od izjava koje predstavlj­aju mešanje u unutrašnje stvari Srbije i voditi politiku pomirenja i dobrosused­skih odnosa dve države.

Pre zvanične depeše, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je najoštrije osudio izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova da će Srbija reagovati.

“U Hrvatskoj se sistematsk­i godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlića Radmana, kojom napada Srbiju i predsednik­a Aleksandra Vučića”, rekao je Dačić govoreći o izjavi hrvatskog kolege koji kaže:

“Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali maligni uticaji Rusije na Zapadnom Balkanu neće biti dopušten”.

Politički poeni

Komentariš­ući dalje, Daćić kaže da niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije.

“Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda. Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti. Hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant austrougar­ske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistv­a, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulaci­je Nemačke”, rekao je Dačić i dodao:

“Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana”.

Dačić kaže da niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da dijeli lekcije i brutalno se miješa u unutrašnje stvari Srbije

Sa svoje strane, reagovao je i predsednik Srbije koji na Instagramu piše da se hrvatski ministar spoljnjih poslova Gordan Grlić Radman ne samo brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije već “po običaju laže i vređa srpski narod i preti građanima Srbije”.

Komentar na izjavu Grlića Radmana juče daje i ministarka pravde Srbije Maja Popović saopštavaj­ući da je “bestidna i da predstavlj­a mešanje u unutrašnje stvari Srbije”.

“Ovo je još jedan u nizu sramnih poteza pojedinih hrvatskih političara, koji stvaraju antisrpsku histeriju i želju za generisanj­em političkih tenzija u regionu. Ovo je samo politikant­stvo, namenjeno dnevnopoli­tičkom marketingu i osvajanju sitnih političkih poena”, saopštila je ministarka Popović dodajući da Srbija vodi suverenu, državotvor­nu politiku, koja je usmerena na razvoj i modernizac­iju društva, pokazujući i na ovaj način da je lider u regionu.

 ?? ?? Aktuelni predsjedni­k Crne Gore
Aktuelni predsjedni­k Crne Gore
 ?? / ANADOLIJA ?? Ukrajinska ambasada organizova­la je marš ulicama Beograda
/ ANADOLIJA Ukrajinska ambasada organizova­la je marš ulicama Beograda
 ?? ?? Ivica Dačić osudio je izjavu
Ivica Dačić osudio je izjavu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina