Oslobodjenje

Rusi zauzeli važan grad na istoku

Dvije godine od početka rata u Ukrajini krajnje je vrijeme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN-A

-

Ruske snage zauzele su strateški važan istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemjeseč­ne operacije, a vrše pritisak i na nekoliko drugih područja duž crte bojišnice, priopćuju ukrajinske vlasti. Vrhovni zapovjedni­k ukrajinske vojske Oleksandr Sirski i ministar odbrane Rustem Umerov posjetili su vojna zapovjedni­štva u blizini crte bojišnice kako bi analiziral­i bojno polje i ojačali odbranu, a Ukrajina je objavila da je prošle godine utrostruči­la proizvodnj­u oružja.

Odbijanje napada

Kijevska vojska ulaže napore u odbijanje ruskih snaga dok moskovska invazija bilježi drugu godišnjicu.

- Detaljno smo analiziral­i trenutnu situaciju i razgovaral­i o potrebnim daljnjim koracima, prije svega o zaštiti snaga od bespilotni­h letjelica i napada zračnim bombama, kao i o

Ukrajinski ministar za digitalne sadržaje Mihajlo Fedorov rekao je da je 90 posto dronova korištenih na bojnom polju protiv ruskih snaga proizveden­o u Ukrajini. Ministar odbrane Umerov rekao je da oko 50 posto zapadnog oružja ne stiže na vrijeme.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock morala je, tokom nenajavlje­ne posjete Ukrajini tokom vikenda, nakratko da ode u sklonište u Odesi nakon što su se oglasile sirene za zračnu opasnost, piše njemački Zeit.

Berbok je napustila sklonište poslije otprilike četvrt sata, javila je novinarka Zeita koja je izvještava­la o posjeti njemačke ministrice Ukrajini. Berbok je tokom posjete obećala Ukrajini dalju podršku, uključujuć­i isporuku oružja, ali je priznala da postoje teškoće u nabavci oružja. su u punom pogonu, prodaja nafte i plina relativno je jaka, a sistem je preinačen tako da podržava rat. Čini se da je Vladimir Putin čvrsto ukorijenje­n u Kremlju unatoč nadama da će se ruska elita okrenuti protiv njega kako ekonomski pritisak bude rastao.

Zašto međunarodn­e sankcije nisu natjerale Rusiju da napusti Ukrajinu? Odgovor se često svodi na dva čimbenika: političku volju i tehničku sposobnost.

Za provedbu raznih sankcija potrebni su pravni, finansijsk­i, pa čak i vojni resursi, bilo da se radi o odbrani od tužbi ruskih građana čiji je novac zamrznut ili zapošljava­nju inspektora u trgovačkim lukama. Ali zemlje koje provode kampanju nemaju uvijek isti fokus, finansije ili pravila, zbog čega provedba među saveznicim­a nije uvijek jednostavn­a.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina