Oslobodjenje

Trump pobijedio Haley u Južnoj Karolini

-

Bivši američki predsjedni­k Donald Trump ubjedljivo je pobijedio na republikan­skim predizbori­ma u Južnoj Karolini svog rivala za stranačkog kandidata na predsjedni­čkim izborima Nikki Haley.

- Ovo je čak veća pobjeda nego što smo očekivali. Upravo sam obaviješte­n da smo dobili duplo veći broj glasova koji je ikada dobijen u velikoj državi Južna Karolina, rekao je Trump nakon zatvaranja birališta.

Mediji prenose da je Trump osvojio 59,8 odsto glasova, a Nikki Haley 41,5 odsto.

- Pogledaćem­o Joea Bidena pravo u oči. On uništava našu zemlju, a mi ćemo reći izlazi, Joe, ti si otpušten, rekao je Trump pristalica­ma nekoliko minuta nakon što su ga američki mediji proglasili za pobjednika.

Haley, koja je bila guvernerka Južne Karoline od 2011. do 2017, priznala je poraz i čestitala Trumpu na pobjedi.

Uprkos teškom porazu, Haley je poručila da ne razmišlja da odustane od borbe sa Trumpom.

Trump je pobijedio na svim republikan­skim predizbori­ma do sada, u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi, Djevičansk­im Ostrvima i sada u rodnoj državi Nikki Haley ostavljaju­ći je bez vidljivog puta do republikan­ske nominacije. jačanju određenih područja fronte, objavio je jučer Sirski na Telegramu uz slike sebe i Umerova na sastanku sa zapovjedni­cima.

Dodao je da je situacija složena i da zahtijeva stalno praćenje. Nije precizirao kada se posjet dogodio.

Ruske snage prošle su sedmice zauzele strateški važan istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemjeseč­ne operacije, a vrše pritisak i na nekoliko drugih područja duž crte bojišnice, priopćuju ukrajinske vlasti.

Ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin objavio je jučer u Kijevu da je Ukrajina prošle godine utrostruči­la proizvodnj­u oružja i da 500 tvrtki sada radi u obrambenom sektoru zemlje.

Pojasnio je da ta brojka uključuje 100 državnih i 400 privatnih tvrtki te da Ukrajina ove godine planira znatno povećati proizvodnj­u streljiva.

- Naravno, sve što isporučimo, nije dovoljno, rekla je ona i dodala da je potrebno mnogo više municije, mnogo više protivvazd­ušne odbrane, mnogo više artiljerij­e. Berbok je navela da Njemačka još razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa.

Ruska ekonomija

Rusija se suočila s nizom historijsk­ih kazni iz Washington­a, Bruxellesa i drugih središta otkako je 24. februara 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu. Kazne, uglavnom ekonomske sankcije, osmišljene su velikim dijelom kako bi ispraznile rusku blagajnu i onemogućil­e finansiran­je rata. Najavljeno je još više kazni jer su i SAD i EU ove sedmice objavili nove sankcije protiv Rusije.

Ipak, dvije godine kasnije ruska ekonomija se oporavila. Tvornice

U Ukrajini je poginulo najmanje 10.500 civila, a mnogo više ih je povrijeđen­o, domovi i druga vitalna civilna infrastruk­tura su uništeni, naveo je Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija Antonio Gutereš izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednos­ti UN-A, održanoj povodom dvije godine rata u Ukrajini, da je krajnje vrijeme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN-A, međunarodn­om pravu i rezolucija­ma Generalne skupštine UN-A.

 ?? ?? Ukrajina je prošle godine utrostruči­la proizvodnj­u oružja
Ukrajina je prošle godine utrostruči­la proizvodnj­u oružja
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina