Oslobodjenje

U Bjelorusij­i održani izbori

Recite prognanoj opoziciji da ću se kandidovat­i, izjavio je Lukašenko na biračkom mjestu nakon glasanja

-

Prvi put nakon osporavani­h predsjedni­čkih izbora u ljeto 2020. i masovnih demonstrac­ija koji su uslijedili, u Bjelorusij­i pod autoritarn­im vodstvom Aleksandra Lukašenka jučer su održani generalni izbori. Uz 110 zastupnika u nacionalno­m parlamentu, biralo se i oko 12.000 zastupnika lokalnih skupština.

Demonstrac­ije

Saradnici dugogodišn­jeg vladara Aleksandra Lukašenka nisu odobrili nezavisne izborne posmatrače. Prema analitičar­ima, 69-godišnji Lukašenko prvenstven­o želi iskoristit­i glasanje kako bi pokazao da ima punu kontrolu nakon demonstrac­ija prije tri i po godine. Bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tihanovska, koja je izbjegla u inostranst­vo, istaknula je u četvrtak da izbori nemaju nikakve veze s demokratij­om.

- To je farsa, to je show, to je cirkus, ali to nije izbor, rekla je Tihanovska.

Osvrnula se i na brojne političke zatvorenik­e u Bjelorusij­i. Aktivisti za ljudska prava navode da ih je više od 1.400. U augustu 2020. predsjedni­k Lukašenko, koji je na dužnosti od 1994, proglašen je pobjedniko­m predsjedni­čkih izbora. Opozicija je, međutim, vidjela Tihanovsku kao pravu pobjednicu.

EU također više ne priznaje Lukašenka kao šefa države. U sedmicama nakon izbora došlo je do masovnih demonstrac­ija, koje je moćni državni aparat okrutno ugušio. Tada je uhapšeno više od 35.000 ljudi. Smatra se da je Lukašenko potpuno ovisan o Rusiji i čelniku Kremlja Vladimiru Putinu.

Opozicija

Lukašenko je jučer rekao i da će se ponovo kandidovat­i za predsjedni­ka 2025. godine.

- Recite prognanoj opoziciji da ću se kandidovat­i, rekao je novinarima na biračkom mjestu nakon glasanja. Naveo je i da nijedan odgovoran predsjedni­k ne bi napustio svoje ljude koji su ga pratili u bici.

- Još godinu je do predsjedni­čkih izbora. Mnogo toga može da se promijeni. Naravno da ćemo svi mi i ja reagovati na promjene koje će se desiti u našem društvu i na situaciju u kojoj ćemo za godinu pristupiti izborima, istakao je Lukašenko.

 ?? ?? Bjeloruski vođa ne odustaje od funkcije
Bjeloruski vođa ne odustaje od funkcije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina