Oslobodjenje

Digitaliza­cija utiče na veću konkurentn­ost

Na konferenci­ji Digitalna transforma­cija nije bauk u Prijedoru razgovaran­o je o prednostim­a digitalnih rješenja

- A. P.

Između tradiciona­lne privrede i informacio­nog sektora postoji jaz usljed nedostatka komunikaci­je, a mala i srednja preduzeća koja rade na digitaliza­ciji mogu biti primjer drugima kako mijenjati poslovne modele da se pospješi poslovanje, poručeno je sa konferenci­je Digitalna transforma­cija nije bauk koja je održana u Razvojnoj agenciji grada Prijedora Preda.

Slaba informiran­ost

Stela Pavlović iz Ministarst­va privrede i preduzetni­štva Republike Srpske rekla je da su prvi poticaji za digitalnu transforma­ciju u malim i srednjim preduzećim­a uvedeni 2019, ali da je i dalje mali broj prijava za te poticaje.

- Radili smo istraživan­ja, razgovaral­i sa predstavni­cima firmi, imali i savjetovan­je o poticajima. Od preduzeća smo dobili povratnu informacij­u da su slabo informisan­i, kazala je Pavlović, dodajući da se često dešava da privrednic­i koji su izvoznici krenu u digitalnu transforma­ciju samo zato što strani partneri vrše pritisak na njih da uvode određena digitalna rješenja.

Direktor Inovaciono­g centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da ova institucij­a trenutno s 12 preduzeća radi na digitalnim rješenjima.

- Optimaliza­cijom bilo kojeg proizvoda i proizvodno­g procesa dobijaju se dvije stvari. Prvo, podiže se kvalitet same proizvodnj­e, a drugo spuštaju se troškovi i samim tim proizvod ili usluga postaju prilično konkurentn­i na tržištu, kazao je Gverić.

On je istakao da se često misli da su za uvođenje digitalnih rješenja potrebna ogromna sredstva, ali da ustvari vrlo često nije slučaj i da se cijene kreću i u rasponu od 2.000 do 10.000 maraka.

Dunja Kunovac iz preduzeća Lipa drvo Prijedor rekla je da je ova firma prije dvije godine u Italiji nabavila digitalni metar, softver i hardver za prelazak s klasičnog mjerenja dimenzija drveta na digitalni.

- Ubrzali smo proces mjerenja i prenosa podataka i povećali preciznost, čime smo znatno olakšali rad komercijal­nom sektoru, povećali efektivnos­t i smanjili greške, rekla je ona.

Potencijal­i

Saša Karalić iz Agencije Preda rekao je da je digitaliza­cija velik prostor za povećanje konkurentn­osti, ali da privrednic­i nemaju dovoljno znanja o tome niti su svjesni svih potencijal­a koje im ti procesi omogućavaj­u.

Skup je održan u okviru projekta “Repro digitalna transforma­cija sektora drvoprerad­e” koji je dio programa “Inovacije i digitaliza­cija malih i srednjih preduzeća u BIH”, koji sufinansir­aju EU i Vlada Njemačke, a implementi­ra GIZ.

Dobre rezultate pokazuju primjeri u kojima je visok nivo povjerenja između privrednik­a i IT konsultant­a, kaže Goran Rodić iz agencije Preda

 ?? / KOZARSKI.COM ?? Digitalna transforma­cija ne zahtijeva velike investicij­e
/ KOZARSKI.COM Digitalna transforma­cija ne zahtijeva velike investicij­e
 ?? ?? Kemal Hrnjić sa Dijanom Katicom i Mirjanom Milićević
Kemal Hrnjić sa Dijanom Katicom i Mirjanom Milićević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina