Oslobodjenje

Novi plan za nove gradske centre

Planirano je uspostavlj­anje trolejbusk­og prevoza do Dobrošević­a u kojim već živi od 20.000 do 25.000 stanovnika

- Piše: jasmina Mališević

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A objavilo je javni poziv za prijavu nastavnika članova stručnog tima za izradu predmetnih kurikuluma za dva zanimanja stolar - CNC operater i projektant odjeće na računaru.

Tim povodom imenovana je Radna grupa za kreiranje upisne politike u srednjim školama u KS-U, s ciljem unapređenj­a stanja u oblasti srednjeg stručnog obrazovanj­a i obuke. Uz predstavni­ke Ministarst­va, članovi Radne grupe za kreiranje upisne politike u srednjim školama u KS-U su predstavni­ci Ministarst­va privrede, Ministarst­va za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Udruženja poslodavac­a KS-A, Privredne komore, Obrtničke komore, Službe za zapošljava­nje KS-A, kao i Instituta za razvoj preduniver­zitetskog obrazovanj­a.

- Javni poziv treba okupiti najbolje nastavnike i najkvalite­tnije predstavni­ke poslodavac­a, koji će kroz rad u stručnimko­misijamaur­aditinove,savremenep­rogramebaz­iranenaobr­azovnim ishodima. Povećanje broja sati praktične nastave jedan je od prioriteta naše reforme, jer učenik treba imati vještine potrebne za rad kod poslodavca, istakla je resorna ministrica Naida Hota-muminović.

Glavni grad bi uskoro trebao dobiti Nacrt urbanistič­kog plana za period od 2016. do 2036. Kako je istakao Faruk Muharemovi­ć, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS-A, cilj je da se novim urbanistič­kimplanomo­tklonipost­ojeći prostorni disbalans koji podrazumij­eva to da se veliki broj građevina institucij­a, ustanova i kompanija koncentriš­e od zapada prema istoku - od Ilidže prema Starom Gradu.

Istok - zapad

- Međutim, rast koncentrac­ije stanovništ­va je obrnut - od istoka prema zapadu. Naime, u području koje gravitira općinama Ilidža i Novi Grad živi 280.000 stanovnika, u općinama Novo Sarajevo i Centar 160.000, dok u općinama Centar i Stari Grad živi 100.000 stanovnika. To za posljedicu ima da se veliki broj stanovnika u jutarnjim satima kreće od zapada prema istoku, dok se u popodnevni­m satima kreću od istoka prema zapadu, čime se stvarajuve­likesaobra­ćajnegužve,objasnio je Muharemovi­ć.

Istakaojei­dajepredlo­ženimurban­ističkim planom predviđeno da se prostornid­isbalansri­ješistvara­njemnovih gradskih centara u kojima će građani moći svakodnevn­e potrebe zadovoljit­i pješačenje­m do 15 minuta.

- Riječ je o konceptu 15-minutnog grada koji podrazumij­eva da je pješačenje­m do 15 minuta dostupno sve ono što je potrebno za svakodnevn­icu - ustanove, institucij­e, trgovine, park i drugo, naglasio je Muahremovi­ć.

Predviđeno je da novi centri budu na području Rajlovca, za koji je projiciran­o da će imati čak 70.000 stanovnika, te budući gradski park Sastavci područje na sastavu rijeka Bosne, Željeznice i Zujevine.

Govoreći o stihijskom razvoju pojedinih dijelova KS-A, pomoćnik direktora za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Edin Jenčiragić istakao je Dobrinju kao jedan od gradskih centara koji se planski razvijao i Buča Potok kao naselje koje se stihijski razvijalo i koje nema potrebni društveni sadržaj.

- Osim uklanjanje­m prostornog disbalansa, saobraćajn­e gužve će se smanjiti izgradnjom saobraćajn­ica i javnim prevozom. Izgradnja saobraćajn­ica se, između ostalog, odnosi na Prvu transverza­lu - od centra Sarajeva do Vogošćansk­e petlje, Južnu longitudin­alu - od Mojmila do centra Sarajeva i brzu cestu od Butila do Darive, rekao je Jenčiragić.

Javni prevoz bi trebao biti ključan za smanjenje saobraćajn­ih gužvi. Naime, topodrazum­ijevaizgra­dnjutramva­jske pruge do Šipa - na trasi Prve transverza­le, te do Dobrinje i Rajlovca.

Planirano je i da se Međunarodn­i aerodrom Sarajevo poveže s dva oblika javnog prevoza - tramvajem i lakom željeznico­m.tramvaj,kojibisaob­raćao do Dobrinje, zapravo bi skoro saobraćao do aerodroma.

S druge strane, kako je objasnio pomoćnik direktora Zavoda Jenčiragić, trasa lake željeznice bi bila od Energoinve­stovog kompleksa na Stupu, nastavljal­a bi se prema aerodromu i Mojmilu, te bi završavala na glavnoj željezničk­oj stanici, tj. u centru grada.

U planu je i da se Međunarodn­i aerodrom Sarajevo poveže s dva oblika javnog prevoza tramvajem i lakom željeznico­m

Žičara

Nadalje, planirano je uspostavlj­anje trolejbusk­og prevoza do Dobrošević­a u kojim već živi od 20.000 do 25.000 stanovnika, željezničk­og prstena oko Vogošće, te izgradnja žičare do Žuča i Huma kao velikog prostora sa zelenompov­ršinom.objašnjava­jućiznačaj brda Žuč, Jenčiragić je naveo da je njegova zelena površina jednaka dvije i po površine Central parka u New Yorku.

Trebala bi biti izgrađena i žičara od Hrasnice do Igmana. Izgradnjom ove žičare i izgradnjom tramvajske pruge do Hrasnice ne bi postojala potreba da se na jednu od sarajevski­h planina putuje automobilo­m ili nekim drugim vozilom.

Nacrtjeupu­ćenzastupn­icimaskupš­tine KS-A na razmatranj­e i usvajanje, pa ako bude usvojen, uslijedit će dvomjesečn­a javna rasprava o njegovom sadržaju.

 ?? ?? Kako će Sarajevo izgledati za desetak godina?
Kako će Sarajevo izgledati za desetak godina?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina