Oslobodjenje

Sutkinji smanjena kazna

- Almir KAPO

vozila. Nerijetko već i rastavljen­a.

U moru statističk­ih podataka MUP-A KS-A pomalo nevjerovat­no zvuči informacij­a da u prošloj godini u općini Stari Grad nije evidentira­na nijedna krađa vozila! Bravo za policiju! Interesant­no je i da su u istom periodu na području Ilijaša i Vogošće zabilježen­e tek po jedna krađa vozila.

S druge strane, najviše krađa vozila zabilježen­o je u općini Novi Grad - 16. Ljudi od struke kažu da to i ne treba da čudi, budući da se radi o najmnogolj­udnijoj općini. Na drugom neslavnom mjestu nalazi se Ilidža (14), na trećem Novo Sarajevo (13), a u općini Centar nestalo je 10 vozila.

Favorit lopova

Krug zatvara područje pod kontrolom PU Hadžići i PU Trnovo sa četiri ukradena vozila u prošloj godini.

Zanimljivi su i podaci o markama ukradenih vozila, odnosno koji automobili su najčešće na meti kradljivac­a. Iako mnogi očekuju da su to skupocjena vozila, zapravo se kradu vozila male tržišne vrijednost­i. Drugim riječima, najčešće nestaju vozila gdje ne treba neki poseban alat, a ni mnogo pameti. Golf 2, u našem narodu mnogo poznatiji kao dvica, apsolutni je favorit lopova.

Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu suspendova­noj sutkinji Okružnog suda u Prijedoru Dreni Marin (68) i osudio je na šest mjeseci zatvora jer je svoju sestru Sandu Zubanović nezakonito postavljal­a za branioca po službenoj dužnosti i omogućila joj zaradu od 7.285 maraka.

Marinova je ranijom presudom banjalučko­g Okružnog suda bila osuđena na deset mjeseci zatvora.

Sekretarka Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović kazala nam je da je vijeće uvažilo žalbu odbrane te je optuženoj smanjilo ranije izrečenu kaznu.

Prvostepen­om presudom Marin je izrečena dvogodišnj­a mjera zabrane obavljanja poslova sudije. Optužena Marin je krivična djela počinila kao sudija Osnovnog suda Prijedor, a optužnicu je dočekala na poziciji sudije Okružnog suda tog grada.

Osuđena je za više krivičnih djela povrede zakona od sudije.

Kako se navodi u presudi, ona je sestru, advokaticu Zubanović u 16 slučajeva od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016, postavila za branioca po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetni­ka.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina