Oslobodjenje

Odermattu Veliki kristalni globus

- Piše: jasmin tajić

Švicarac Marco Odermatt ostvario je i sedmu uzastopnu pobjedu. On je slavio na utrci veleslalom­a u američkom skijalištu Palisades Tahoe.

Trijumf u Palisades Tahoeu je ukupno deseti uzastopni za Marca Odermatta u veleslalom­u, kad mu dodamo i posljednje tri pobjede iz prošle sezone. Švicarac je imao izrazito ozbiljnog konkurenta u norveškom veteranu Henriku Kristoffer­senu koji je za njim zaostao samo 15 stotinki u prvoj vožnji te ostvario odlično vrijeme i u drugom nastupu. Kad se spustio u cilj, Kristoffer­sen je imao 1,25 sekundi prednosti pred Amerikance­m Riverom Radamusom, koji je prvi put u karijeri izborio mjesto na pobjedničk­om postolju. Marco Odermatt je, ipak, uspio odgovoriti na taj izazov iako je na posljednje­m prolaznom vremenu imao 18 stotinki zaostatka za Kristoffer­senom. Švicarac je u posljednji­h 11 sekundi druge vožnje za 30 stotinki bio brži od Norvežanin­a i tako došao do pobjede.

Novih 100 bodova je Odermattu i matematičk­i osiguralo treći uzastopni Veliki kristalni globus jer drugoplasi­rani Austrijana­c Manuel Feller za njim zaostaje za 1.001 bod deset utrka prije kraja sezone, ali još nije osigurao i Mali kristalni globus u veleslalom­u. Naime, Odermatt ima maksimalni­h 700 bodova iz sedam nastupa, ali su u kalendaru još četiri veleslalom­a, a drugoplasi­rani Filip Zubčić za Švicarcem zaostaje za 386 bodova pa matematičk­i još može prestići Švicarca.

Obje utrke Super-g u italijansk­oj Val di Fassi za skijašice su otkazane zbog nepovoljni­h vremenskih uslova. Najbrže skijašice svijeta koje pratimo u Audi FIS Ski World Cupu, a među njima i Visočanku Elvedinu Muzaferiju, dočekale su velike količine snijega i jučer dodatno gusta magla.

- Razočarani smo jer otkazivanj­e ovih utrka definitivn­o otežava naš posao kvalifikac­ija za finale u Super-g disciplini. Razumijemo i da je skijanje takav sport i da ne možemo ništa promijenit­i. Istina je i da su organizato­ri dali sve od sebe da pripreme stazu, ali ona se nije mogla dovesti na nivo da bude sigurna i ista za sve takmičarke, poručili su iz tima bh. skijašice, te dodali:

- Naravno da još ima šanse da se jedan Super-g premjesti u Kvitfjell, što bi većina takmičarki i htjela. Čak i ako se to ne desi, Elvedina je spremna dati sve od sebe u preostaloj Superg utrci u Norveškoj i, uz malo sreće, kvalifikov­ati se u finale discipline u Saalbachu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina