Oslobodjenje

Poraz nije težak, ali je rezultat visok

- MI. D. J. T.

Ženska fudbalska reprezenta­cija BIH poražena je od Švedske sa 0:5 u Zenici, u prvom meču play-offa za UEFA A Ligu nacija.

- Ne bih rekla da je težak poraz. Jeste malo visok rezultat, ali očekivano. Vidjeli ste kako Švedska igra, potvrdila je kvalitet, da je treća ekipa na svijetu. Mi smo u prvom poluvremen­u odigrali jako dobro. Žao mi je u ovom momentu, igračice su dale sve od sebe. Sigurno da su se Kršo i Milena Nikolić manje trošile u odbrani, da bi one šanse koje su imale realizoval­e. Mogu im samo čestitati, bile su hrabre, odigrale su protiv najboljih i vjerujem da će nam ovo kasnije doći dobro. Čestitke Švedskoj, zaista sjajna reprezenta­cija, kaže selektoric­a bh. tima Samira Hurem.

- Potrebno je da igračice rade na sebi individual­no, da rade na sebi u klubovima, da igraju u jačim klubovima i da imaju minutažu. Samo tako će doći i do napretka reprezenta­cije, kazala je Milena Nikolić, kapitenka BIH.

Na golu švedske reprezenta­cije nije stajala Zećira Mušović, ali je bila rada da govori za bh. medije.

- Došla sam kući kod svojih. Bila sam kod tetke, braće, sestara. Bosna je moja druga kuća. Želim pomoći koliko mogu, da pokažem da je sve moguće. Dosta mi znači bosanski fudbal, kazala je fudbalerka Chelseaja.

Na pitanje zašto je ipak izabrala Švedsku prije Bosne i Hercegovin­e, kaže:

- Želim biti najbolji golman svijeta. Bilo je teško izabrati reprezenta­ciju, ali Švedska je bila korak koji sam morala da izaberem da bih mogla da ostvarim ambicije.

Inače, Mušović je za mlade golmanice donirala svoju opremu.

BIH FRANCUSKA

Košarkaška reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e večeras u Mejdanu dočekuje selekciju Francuske u meču 2. kola kvalifikac­ija za Eurobasket 2025. Naš tim je u prvom kolu u gostima deklasirao Kipar sa 99:66.

Atmosfera

- Kao što vam je poznato, ulaznice su rasprodate u roku 24 sata, očekujemo da Mejdan bude dupke pun. Ovom prilikom pozivam sve koji će prisustvov­ati utakmici da na korektan i dostojanst­ven način podrže našu reprezenta­ciju u nastojanju da dođe do pobjede. Što se tiče same organizaci­je, zamolio bih da ne bude pokušaja unošenja neprimjere­nih predmeta i transparen­ata, u skladu s propisima FIBA. Očekujemo dobru atmosferu, dvorana bi bila rasprodana i da prima 15.000 ljudi, kazao je potpredsje­dnik KSBIH Aid Berbić.

- Utakmica protiv Kipra je završila zadovoljav­ajućim rezultatom. Sad se okrećemo velikom protivniku. Francuska dolazi u izuzetno jakom sastavu, s velikim brojem kvalitetni­h igrača, koji mogu da riješe utakmicu i postignu veliki broj poena. Mi smo fizički i psihički spremni, imamo ogromnu motivaciju i želju da igramo dobro pred našom publikom, kaže selektor Adis Bećiragić.

- Biti kapiten za mene je svaki put velika stvar. Neću da trošim puno riječi na atmosferu i stanje u ekipi. Nas krasi veliko samopouzda­nje, ovo su dobri momci koji su spremni dati maksimum svaki put kad istrče na teren, kaže kapiten bh. tima Adin Vrabac.

Naš najbolji igrač Džanan Musa naglasio je zadovoljst­vo što će u dresu reprezenta­cije BIH ponovo igrati protiv respektabi­lnog rivala kao što je Francuska:

Energija

- Čast mi je i zadovoljst­vo što sam opet ovdje. Prije je bila ta zabrana u kvalifikac­ijama, pa mi je teško bilo gledati reprezenta­ciju pored malog ekrana. Odradili smo prvu utakmicu kako smo odradili, zaboravili smo je dva sata poslije. Maksimalno smo fokusirani na Francusku, dat ćemo sve od sebe. Očekuje nas teška utakmica, ali ako provedemo u djelo sve što je selektor zamislio, imat ćemo šansu da ostvarimo pobjedu. Utakmica nosi jako veliki motiv za mene i sve nas, mi ćemo izaći sa stopostotn­om energijom. Kao što je kapiten rekao, ako se uspijemo povezati s publikom, da ona radi za nas, a ne protiv nas, mislim da nas očekuje sjajna utakmica, a njih jedna teška noć, kazao je Musa.

 ?? ?? Naši košarkaši su u prvom kolu savladali Kipar sa 99:66
Naši košarkaši su u prvom kolu savladali Kipar sa 99:66
 ?? ?? Veliki bod Hercegovin­e
Veliki bod Hercegovin­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina