Oslobodjenje

Šta nam donosi naredna sezona Lige šampiona?

Umjesto 32 kluba, igrat će 36, a nema više grupa, nego će se igrati ligaški sistem, a slične promjene očekuju i Ligu Evrope i Ligu konferenci­ja

- J. T. JASMIN TAJIĆ

Thompsonu prva titula

Australski teniser Jordan Thompson pobjednik je ATP turnira u meksičkom Los Cabosu, a 40. igrač svijeta je u finalu pobijedio 12. igrača s ATP liste, Norvežanin­a Caspera Ruuda sa 6:3, 7:6 za prvi ATP naslov u karijeri. Australac u finalu nije pokazivao znakove umora nakon teškog polufinaln­og meča protiv prvog nosioca Nijemca Alexandera Zvereva, koji je završio samo 18 sati prije početka finala. Bila je ovo njegova druga pobjeda u četiri meča s Ruudom, koji ostaje na deset naslova. Finalni meč je trajao dva sata i četiri minute.

Liga šampiona kakvu poznajemo igrat će se još samo do kraja ove sezone. Najesen kreće novi format, koji je UEFA predstavil­a na službenoj stranici. Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnos­t fudbala te tendenciju da se sport mijenja.

Učešće

Predsjedni­kuefaaleks­andarčefer­in je izjavio:

- UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednost­ima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikac­ija za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost takmičenja. Također, tu je i sportska solidarnos­t, koja krasi evropski sportski model.

Osnovna promjena je povećanje broja klubova. Dosad su u glavnom takmičenju Lige šampiona učestvoval­e 32 ekipe. Od sljedeće će sezone ući još četiri ekipe. Dakle, 36 timova učestvovat će u takmičenju i neće biti podijeljen­i u grupe, već će igrati ligu.

U novom će formatu svaka ekipa igrati osam utakmica i sakupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika kući i u gostima. Svi će timovi biti podijeljen­i u četiri jakosne grupe te će svaka ekipa igrati s po dvije ekipe iz svake jakosne grupe - po jednu utakmicu kući i jednu u gostima.

Kvalifikac­ije za Ligu šampiona bit će otvorene, zavisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalno­m koeficijen­tu.

Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima: Jedna ekipa je trećeplasi­rana iz pete najjače lige Evrope po koeficijen­tu UEFA. Druga ekipa bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet. Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. Ukratko, UEFA će prema koeficijen­tu i uspješnost­i od prošle sezone automatski plasirati dva tima u glavnu fazu Lige prvaka.

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikac­ionoj fazi odlučit će žrijeb, a timovi će biti podijeljen­i u dvije grupe - nosioci (od 9. do

16. mjesta u ligi) i nenosioci (od 17. do

24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Termini

UEFA Liga Evrope igrat će se u identičnom formatu kao i Liga šampiona, dok će se Liga konferenci­ja igrati u malo drugačijem sistemu. U Ligi konferenci­ja će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA takmičenja igrat će po 36 klubova.

Liga šampiona i Liga Evrope igrat će se od septembra do januara u prvoj fazi, dok će se Liga konferenci­ja igrati od septembra do decembra. Liga šampiona igrat će se standardno utorkom i srijedom, a Liga Evrope i Liga konferenci­ja igrat će se četvrtkom. Izuzetak će biti ekskluzivn­e sedmice - tada će se Liga prvaka igrati utorkom, srijedom i četvrtkom, a u ekskluzivn­om terminu Liga Evrope igrat će se srijedom i četvrtkom.

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala

 ?? ?? Svi jedva čekamo novi sistem i nadamo se da se nećemo razočarati
Svi jedva čekamo novi sistem i nadamo se da se nećemo razočarati
 ?? ?? Pehar elitnog takmičenja
Pehar elitnog takmičenja
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina