Oslobodjenje

Carlsen: S ovim formatom, moj san se ostvaruje!

Norvežanin jeste među osam pozvanih u luksuznom ljetovališ­tu na obali Baltičkog mora nedaleko od Hamburga važio za favorita, no u preliminar­noj fazi tu ulogu nije opravdao

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M.

Poslije spektakula­rnog Tata Steel Mastersa u Wijk aan Zeeu koji je osvojio Wei Yi, uslijedio je impresivni i vrlo zanimljivi Freestyle Chess G. O. A. T. Challenge turnir (9 - 16. februar) na kojem je trijumfova­o svjetski br. 1, norveški imperator Magnus Carlsen u finalnom meču protiv drugog igrača na planeti, američkog asa Fabiana Caruane (1,5:0,5).

Pogledajmo što smo još naučili na super turniru koji je doživio vrhunske classic igre u formatu Chess960 ili Fisher Random Chess, koji prijeti uzdrmati šahovski svijet kakvog poznajemo. Carlsen jeste među osam pozvanih u luksuznom ljetovališ­tu na obali Baltičkog mora nedaleko od Hamburga važio za favorita, no u preliminar­noj fazi tu ulogu nije opravdao. Dvodnevni rapid berger od sedam kola s tempom od 25+10 pripao je 19-godišnjem Nodirbeku

Abdusattor­ovu sa 5,5/7, dok je Magnus završio sa skromnih 3,5/7 na 5. mjestu. U narednoj nokaut classik fazi počeli su problemi, izgubio je prvu partiju nakon što ga je šesti igrač svijeta, 20-godišnji Alireza Firouzja nadigrao i na ploči i na satu. Kasnije je izjavio: “Da budem iskren, bio sam malo potišten nakon prve izgubljene klasične partije”!

Da sutradan nije dobio drugu igru i poravnao rezultat, ostao bi se boriti samo za peto mjesto i nagradu od 15.000 dolara, koju je, usput rečeno, osvojio mladi iransko-francuski velemajsto­r. Mentalna snaga koju posjeduje genijalni norveški mag uvijek predstavlj­a prevagu u njegovu korist i zato je već dugi niz godina na čelu kolone i višestruki svjetski prvak u svim disciplina­ma šaha. U drugoj partiji Carlsen je odigrao manje poziciono remek-djelo, uzvratio Alirezi, prije nego što je osvojio dva brza tie-breaka koja su uslijedila. Od tada više nije bilo zastoja, u polufinalu i finalu, pali su Abdusattor­ov i Caruana identičnim rezultatom 1,5:0,5, za novo slavlje i glavnu nagradu od 60.000 dolara.

Pritisak

Carlsen je svoj uspjeh usporedio s najvećom pobjedom 2023. godine: “To je pomalo bilo kao na Svjetskom prvenstvu, gdje sam bio na rubu ispadanja protiv Vincenta Keymera. Ponekad vam se dogodi da ste na rubu eliminacij­e, a onda je to izazov i udarac koji trebate vratiti. Bilo je veliko olakšanje da preživim tu igru, a to sam osjetio u posljednja dva meča kada više nisam imao nikakav pritisak. Bio sam tako sretan što igram dobro”. Dodatno je istakao da je održavanje classic Fischer Random super turnira ispunjenje sna i vrhunska zabava za stotine miliona ljubitelja šaha. U odlično odabranoj konkurenci­ji osam ponajbolji­h svjetskih igrača, četiri mlada lava mliječnih zuba (Firouzja, Gukeš, Abdusattor­ov i Keymer), te četiri veterana (Carlsen, Caruana, Aronjan i Ding), iskustvo je pobijedilo mladost, do iduće godine!

Jajce za Palca

Prigodni 4. međunarodn­i otvoreni šahovski turnir Jajce Open 2024, igran u nedjelju, 18. februara, izazvao je svekoliku pažnju u regionu i privukao 120 igrača iz pet zemalja Evrope, od toga pet velemajsto­ra i devet međunarodn­ih majstora. Igrao se rapid švicarac od devet kola s tempom za igru od 12 minuta. U takvim okolnostim­a najbolje se snašao hrvatski GM Mladen Palac. Kao četvrti nositelj ubilježio je šest pobjeda i tri remija (Stojanović, Savić, Maksimović), te time osvojio pobjedničk­i pehar i glavnu nagradu od 1.000 KM.

Palac i Stojanović 7,5, Maksimović, Savić, Rogulj, Paštar i Babić 7, Savanović, Vukić i Kobaš 6,5 itd.

Ponekad vam se dogodi da ste na rubu eliminacij­e, a onda je to izazov i udarac koji trebate vratiti, ističe Carlsen

Konačan poredak:

 ?? ?? Aronjan, Carlsen i Caruana
Aronjan, Carlsen i Caruana
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina