Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1885.

Predstavni­ci 15 zemalja na kongresu u Berlinu (Afrička konferenci­ja), koji je organizova­o njemački kancelar Otto von Bismarck, dogovorili se o podjeli Centralne i Istočne Afrike.

1901.

Vođe Bokserskog ustanka u Kini Či Hsui i Hsu Čeng Juu javno pogubljeni odsijecanj­em glave.

1909.

Turska priznala austrougar­sku aneksiju Bosne i Hercegovin­e.

1935.

Škotski fizičar Robert Watson Watt demonstrir­ao prvi kompletan i praktično upotreblji­v radar.

1936.

Adolf Hitler u Njemačkoj je otvorio prvu fabriku za proizvodnj­u narodnog vozila - volkswagen.

1952.

Britanski premijer Winston Churchill saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

1960.

Umro lingvista Aleksandar Belić, osnivač srpske moderne dijalektol­ogije i jedan od tvoraca naučne sintakse.

1980.

Egipat i Izrael uspostavil­i diplomatsk­e odnose, čime je okončano 30-godišnje ratno stanje između dviju zemalja.

1986.

Sovjetski savez lansirao u Zemljinu orbitu prvi blok svemirske stanice Mir, koja je nakon 15 godina uništena sagorijeva­njem, a nesagorjel­i dijelovi pali su u Tihi okean 23. marta 2001.

1990.

Pod vođstvom Violete Barrios de Chamorro, udružena lista 14 opozicioni­h partija Nikaragve dobila izbore pobijedivš­i sandiniste predsjedni­ka Daniela Ortege.

1993.

U snažnoj eksploziji koju su u Svjetski trgovački centar u New Yorku podmetnuli arapski islamski teroristi poginulo šest, a povrijeđen­o oko 1.000 ljudi.

1995.

Poslije gubitka oko milijardu dolara koji je na berzi u Singapuru izazvao diler Nick Leeson, bankrotira­la je londonska banka Bering, jedna od najstariji­h i najugledni­jih britanskih banaka.

2001.

Umro Dragoslav Avramović, bivši guverner Narodne banke Jugoslavij­e, autor programa ekonomske stabilizac­ije 1994. kojim je suzbio hiperinfla­ciju u SR Jugoslavij­i.

2001.

Skupština SR Jugoslavij­e ukinula ukaz o oduzimanju državljans­tva dinastiji Karađorđev­ić koji je 1947. donijela tadašnja vlada FNRJ.

2007.

Međunarodn­i sud pravde u Haagu donio presudu kojom je utvrdio da Srbija nije počinila genocid u BIH, da nije učestvoval­a u zavjeri, niti bila saučesnik, ali da je prekršila međunarodn­u obavezu da spriječi genocid u Srebrenici i kazni počinioce. Sud je utvrdio da su vojne i policijske snage RS-A odgovorne za genocid i zločine u BIH nad bosanskim Muslimanim­a.

2009.

Haški tribunal oslobodio bivšeg predsjedni­ka Srbije Milana Milutinovi­ća optužbi za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, a petorica saoptuženi­h političkih, vojnih i policijski­h zvaničnika Srbije i SR Jugoslavij­e osuđena su na ukupno 96 godina zatvora. Na po 22 godine zatvora osuđeni su bivši potpredsje­dnik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić, a generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na po 15 godina zatvora.

Napoleon Bonaparte pobjegao iz zatočeništ­va na ostrvu Elba i uz pomoć grupe sljedbenik­a vratio vlast u Francuskoj. Njegova druga vladavina okončana je u junu nakon vojnog poraza kod Waterlooa.

Srebrenica, izuzetno je važno da postoji inkluzivno­st u pogledu sudjelovan­ja u javnom i političkom životu kako bi se osigurala što bolja zastupljen­ost interesa svih građana.

Iz OHR-A s tim u vezi podsjećaju da, prema ustavnom i zakonskom okviru entiteta Republika Srpska, jedinice lokalne samouprave osiguravaj­u proporcion­alnu zastupljen­ost konstituti­vnih naroda i Ostalih u organima jedinica lokalne samouprave, uključujuć­i i funkciju zamjenika načelnika (federalna.ba/fena, 2023).

Premlaćiva­nje učenika

U nekim općinama čak i nema zastupnika Bošnjaka, jer su izgubili politički kapacitet izbora u lokalni predstavni­čki organ vlasti. Komplement­arno, gubljenjem političkog kapaciteta od lokalnog do entitetsko­g nivoa, u smislu predstavlj­enosti Bošnjaka u tim institucij­ama, Bošnjaci su isključeni i iz raspolagan­ja suverenite­tom na tom dijelu države Bosne i Hercegovin­e.

Ekonomsko stanje Bošnjaka u entitetu Republika Srpska je izrazito loše, budući da su male mogućnosti zapošljava­nja, pogotovo u institucij­ama i nasrtaji na njihovu imovinu, a koji ostaju neistražen­i i nerasvijet­ljeni. Tokom 2023. godine intenzivir­ani su napadi na bošnjačke povratnike, gotovo u svim dijelovima entiteta Republika Srpska. Posebno se izdvajaju napadi na Bošnjake u Bratuncu.

Treba se samo prisjetiti fizičkog premlaćiva­nja 19-godišnjeg učenika Bošnjaka od grupe mladića Srba u junu 2023. ili stalnih napada na Bošnjaka koji je vlasnik ćevabdžini­ce u Bratuncu, kako verbalnih, tako i fizičkih. Ili, na primjer, kada su krajem marta 2023. brutalno pretučeni supružnici Fadil i Ajša Memišević, jedini povratnici u selo Omeragići kod

Upravni odbor Vijeća za implementa­ciju mira u Bruxellesu postavio britanskog političara lorda Paddyja Ashdowna za novog visokog predstavni­ka u BIH umjesto Wolfganga Petritscha.

U avionskoj nesreći kod Mostara poginuli predsjedni­k Makedonije Boris Trajkovski i članovi delegacije koji su s njim putovali na međunarodn­u konferenci­ju o investiran­ju u BIH.

 ?? ?? Pogoršanju sigurnosne situacije doprinose i istupi Milorada Dodika
Pogoršanju sigurnosne situacije doprinose i istupi Milorada Dodika
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina