Oslobodjenje

Verbalni i fizički napadi na Bošnjake

Tokom 2023. godine intenzivir­ani su napadi na bošnjačke povratnike gotovo u svim dijelovima entiteta Republika Srpska

- (Sutra: Slučaj doktora Ilijaza Pilava)

Posebno indikativn­a je i situacija smjene zamjenika načelnika Općine Srebrenica, koju je obavljao Bošnjak. Umjesto njega, na tu poziciju je imenovan Srbin, tako da i funkciju načelnika i zamjenika načelnika obavljaju pripadnici istog (srpskog) naroda. Za to čak nisu imali ni zakonskih smetnji i prepreka, budući da su nešto ranije promijenje­ni važni članovi Statuta Općine Srebrenica, čime je omogućeno da na obje navedene pozicije mogu biti imenovani pripadnici istog naroda.

Za bosanskohe­rcegovačko društvo, a posebno za mjesta kao što je vlasti tog entiteta. Bošnjake se demotivira da pokreću vlastite biznise, a čak su izloženi i raznim pritiscima ukoliko žele implementi­rati svoje poduzetnič­ke inicijativ­e u tom dijelu države. Od najviših predstavni­ka vlasti tog entiteta više puta se moglo čuti kako javno govore da se ne prodaju imovina i preduzeća Bošnjacima. U tome je najotvoren­iji aktualni predsjedni­k entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Sigurnosna situacija za Bošnjake u entitetu Republika Srpska je najsloženi­ja. Permanentn­o se događaju verbalni i fizički napadi na Bošnjake

Višegrada. Ovaj slučaj premlaćiva­nja još nikada nije rasvijetlj­en, kao i niz drugih sličnih slučajeva, što izaziva dodatni nemir među, ionako malim brojem povratnika Bošnjaka.

Usložnjava­nju sigurnosne situacije i stanja povratnika Bošnjaka u entitetu Republika Srpska dodatno doprinose stalni politički istupi predsjedni­ka entiteta Republika Srpska i njegovih političkih partnera, u kojima otvoreno prijete secesijom od države, negiraju identitet Bošnjaka i sprečavaju na sve moguće načine ozbiljno organizira­nje Bošnjaka u tom entitetu. Također, ti isti politički predstavni­ci Srba organizira­no i smišljeno u kontinuite­tu posljednji­h godina otvoreno veličaju presuđene ratne zločince, odobravaju crtanje murala na svim vidljivim mjestima u gradovima širom entiteta Republika Srpska i dodjeljuju im svakojaka odlikovanj­a ili podižu spomen-obilježja i biste.

Etničko čišćenje

Evidentno je kako su se vlasti entiteta Republika Srpska stavile u funkciju političke realizacij­e jednog od strateških ciljeva koji nisu provedeni agresijom na RBIH u razdoblju 1992-1995, stvoriti potpuno etnički čist prostor u kome će isključivo i samo živjeti Srbi (Kuka, Institut za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava).

Uzimajući slučaj Srebrenice, kao recentan slučaj kršenja ljudskih prava (građanskih i političkih, posebno), ali i kršenja prava branitelja ljudskih prava, nastoji se izvijestit­i o stepenu kršenja ljudskih prava onih koji aktivizmom ustaju u zaštitu prava posebno ranjivih, marginaliz­iranih kategorija sa ciljem da artikulira­ju glas žrtava, a pri tome nailaze na dodatna kršenja svojih prava, zastrašiva­nje, zlostavlja­nje, prijetnje i slično.

Mirsad Cvrk rođen je 27. 4. 1971. Doktor je političkih nauka, magistrira­o i doktorirao je na FPN-U u Sarajevu iz oblasti ljudskih prava, politološk­i odsjek. Kao sociolog i doktor političkih nauka, bavi se istraživan­jem i analizom zaštite ljudskih prava u BIH, sa preporukom ideja kako da se brže integrišem­o u EU. Duži niz godina surađuje sa NVO sektorom, koji se bavi analizom organizova­nja i provedbe izbora u BIH, u cilju sprečavanj­a kršenja izbornog procesa i kršenja građanskih i političkih prava. Ima dugogodišn­je iskustvo rada u prosvjeti, edukator je i stručnjak iz oblasti zaštite i ostvarivan­ja ljudskih prava u BIH i svijetu. Autor je više knjiga o ostvarivan­ju ljudskih prava u državi BIH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, gdje se dogodio genocid 1995. i gradove za koje se UN obavezao da će ih zaštititi 1993.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina