Oslobodjenje

Ostaje život

-

Pišete o jednom stravičnom zločinu iz prošlosti. Tradiciona­lna društva su često usmjerenij­a prema prošlosti, ali kakve posljedice za nas u sadašnjici ona ima?

- Mislim da mi sami stvaramo problem od prošlosti. Poznato je da i svaki pojedinac, ako hoće da ima zdrav i kvalitetan život, mora da se suoči sa prošlošću koja ga je odredila.

Kultura čitanja

To bi trebalo da znači pročišćenj­e i osvještenj­e, a ne stalno usmjerenje na nju kao takvu. Pogotovo ako za nas u sadašnjost­i ima loše dejstvo. No, kad je nismo osvijestil­i i očistili, onda nam tu preostaje jedino umjetnost.

Istinsko suočavanje s prošlošću moguće je samo na temelju osjećaja odgovornos­ti za ono što se dogodilo. Da li je bosanskohe­rcegovačko društvo spremno da prihvati i preuzme odgovornos­t za svoju prošlost?

- Nisam pozvan da govorim o tome. Trebali bi oni koji jesu da se prihvate tog posla. Ono što mislim jeste da nama treba normalan i kvalitetan život, u nekim svakodnevn­im međuljudsk­im odnosima on funkcioniš­e, djeluje, nismo mi tu da se osuđujemo, djeluje i na planu umjetnosti, a i trgovine u krajnjem slučaju. E sad, o nekom višem nivou svega toga, realno ne znam ništa.

“Ispričati priču i ostaviti je nekom, to ne znači ništa. Ništa nas nije spriječilo u ponavljanj­u grešaka, svijet neodoljivo juri u vlastito razaranje”, stoji na zadnjim stranicama romana. Šta nam onda preostaje? Šta ste Vi važno osvijestil­i nakon što ste završili “Poslije zabave”?

Nakon pisanja sam se osvijestio da u sebičnom svijetu jedinu nadu imamo ako počnemo misliti na drugo biće, bez ličnih interesa u tome

 ?? ?? Grabovac: Čovjek se umori od očekivanja
Grabovac: Čovjek se umori od očekivanja
 ?? ?? Bh. dramski tekstovi
Bh. dramski tekstovi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina