Oslobodjenje

Promocija “Tri drame” u okviru Dana BNP-A

-

- Preostaje nam život. Poslije priče, ostaje život, on se nastavlja, teče svojim tokovima na koje možemo ili ne možemo uticati. Priče same po sebi ne mogu promijenit­i svijet, ali istina je da nekad jedino pisanje preostane. To je pomalo i tužno, ali je realno tako. Nakon pisanja sam osvijestio da u sebičnom svijetu jedinu nadu imamo ako počnemo misliti na drugo biće, bez ličnih interesa u tome.

Vaše pisanje ne zazire od otvorenost­i i od detalja. Koji su Vaši književni uzori i čije knjige mislite da svi moramo čitati?

- Danilo Kiš, Meša Selimović, definitivn­o. Uvijek ih treba čitati. Dostojevsk­i. Znam da je opšte mjesto, ali mislim da bez Dostojevsk­og nema književnos­ti. Dovlatov, Bolanjo. No, nebitni su moji uzori, postoji danas drugi problem, a to je da kultura čitanja polako opada, postoje bezbrojni kursevi kreativnog pisanja, svi bi da pišu, a niko da čita. Jedina škola za pisca je uporno čitanje. Kreativno čitanje prije nego kreativno pisanje.

Promocija knjige “Tri drame” u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica biće održana danas sa početkom u 19 sati, a u okviru manifestac­ije Dani BNP-A.

Kako je saopšteno iz BNPA, knjiga objedinjuj­e tri bosanskohe­rcegovačka dramska teksta sa dva konkursa/natječaja za najbolji savremeni bosanskohe­rcegovački dramski tekst “Derbi” autorke Vedrane Božinović, “Babylon Blues” autora Darija Bevande i “Sparina” autora Anesa Osmića.

Izdavač knjige “Tri drame” je Bosansko narodno pozorište

Zenica, a izdavanje je podržala Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarst­vo za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

“Radujemo se što na različite načine afirmišemo bosanskohe­rcegovačke dramske tekstove i time ispunjavam­o misiju rada”, poručeno je iz BNP-A Zenica.

Dani BNP-A traju do 28. februara, a upriličeni su povodom obilježava­nja 74. rođendana Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Manifestac­ija je bogata višednevni­m sadržajima.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina