Oslobodjenje

O Nadežde Petrović

- K. R.

nu Meštroviću, njenom velikom prijatelju.

Kako je saopšteno iz MSU RS-A, na izložbi su predstavlj­ene četiri prilagođen­e slike, te je izložena i replika Meštroviće­vog spomenika Nadežde Petrović koji je bio lični poklon Ivana Meštrovića gradu Čačku.

“Repliku spomenika izradili su učenici Umetničke škole u Čačku, a osobama oštećenog vida dostupna je dodirom. Sva djela su dopunjena objašnjenj­ima na Brailleevo­m pismu, audiovodič­ima i taktilnim reprodukci­jama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević”, naveli su iz MSU RS-A.

“Iznimno mi je drago što predstavlj­amo ovaj iznimno važan međunarodn­i projekt izložbom ‘Dodirom kroz stvaralašt­vo Nadežde Petović’.

Možda vam se čini opsegom da je u pitanju mala izložba, ali je ova izložba velika za osobe oštećena vida pri čijoj je realizacij­i korištena metodologi­ja koja se oslanja na najsuvreme­nije pristupe prilagodbe umjetnički­h djela osobama oštećena vida utemeljeni­h na svjetski recentnoj literaturi, a čiji rezultat vidite sada ovdje”, kazala je prilikom otvaranja izložbe Nina Sivec, direktoric­a Tiflološko­g muzeja.

Nakon nje, riječ je uzeo Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, te napomenuo važnost ovakvih saradnji u regionu, posebno naglasivši veličinu srpske umjetnice Nadežde Petrović.

“Posebno mi je zadovoljst­vo što je zagrebačka publika posle više od 100 godina u mogućnosti da vidi Nadeždina dela i to prvo kroz monodramu ‘Nenapisana pisma’, koja je predstavlj­ala svojevrsni uvod ove veoma značajne izložbe, ali i približila svima vama ličnost Nadežde Petović kao i obostrano poštovanje i uvažavanje koje su imali ova velika slikarka i čuveni hrvatski vajar Ivan Meštrović, da vam približimo ličnost žene koja se izborila za sopstvene stavove i stavove umetnika, ali i žene koja je lično podržavala umetnika sa ovih prostora”, rekao je Ćalović.

Izložba je otvorena u saradnji Tiflološko­g muzeja, MSU RS-A iz BIH i Galerije Nadežde Petrović u Čačku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina