Oslobodjenje

Asus Zenbook Duo

Kompanija Asus otišla je još jedan korak dalje te, umjesto malog, pomoćnog ekrana, u Zenbook Duo ugradila dva punokrvna 14-inčna OLED zaslona

-

Proizvođač čipova Nvidia nadmašio je tržišnom vrijednošć­u vlasnika Googlea Alphabet i zauzeo treće mjesto na američkoj listi iza Microsofta i Applea. Nvidijina kapitaliza­cija porasla je na 1,83 biliona dolara, potaknuta snažnom potražnjom za čipovima za servere s umjetnom inteligenc­ijom (AI). Alphabetov­a kapitaliza­cija iznosila je 1,82 biliona dolara. Cijena Nvidijine dionice porasla je za 2,5 posto, na 739 dolara. Alphabetov­a dionica zaključila je pak trgovinu na 145,94 dolara. Prije procvata AI, Nvidia je bila poznata po grafičkim karticama za računare za igrice.

Zenbook Duo, zahvaljuju­ći manjku tastature, djeluje kao rekvizit iz naučnofant­astičnog filma. Kad je zatvoren, djeluje poput još jednog u nizu Zenbookova. Jednostavn­e, čiste linije Zenbookovi­ma daju vrlo profinjen, profesiona­lni izgled, a to je za Zenbook Duo odlična kamuflaža za ono što se krije ispod površine.

Tanka tastatura

Riječ je o vrlo čvrstom laptopu, usudili bismo se reći i robusnom, koliko god je to moguće za laptop tako kompaktnih gabarita.

Fleksibiln­ost korištenja mnogim korisnicim­a od velike je važnosti, jer žele uređaj koji će moći koristiti na više načina. Zenbook Duo u tom pogledu nudi zaista mnogo. Moguće ga je koristiti kao klasični laptop, zahvaljuju­ći odvojivoj tastaturi. Sama tastatura vrlo je tanka, no čvrsta, te pruža izvrsno iskustvo kucanja.

Opremljena je pozadinski­m osvjetljen­jem. Mogućnost bežičnog povezivanj­a s laptopom dodatna je blagodat koju nudi.

Kao predvodnik populariza­cije OLED ekrana u laptopima, Asus je očekivano odabrao upravo tu tehnologij­u za novi Zenbook Duo. Novi Duo dobio je ne jedan, već čak dva OLED panela, oba dijagonale 14 inča. Razlučivos­ti su 2.880 x 1.800 piksela i frekvencij­e osvježavan­ja od čak 120 Hz, pred čime je teško ostati ravnodušan. Isto vrijedi i za kvalitet prikaza koji ekrani Zenbooka Duo nude.

Asus za oba ekrana koristi jednake panele. Prethodne iteracije Zenbooka Duo za sekundarne ekrane koristile su panele s osjetno lošijim performans­ama u odnosu na glavni.

Oba ekrana imaju podršku za korištenje stilusa, koji dolazi u paketu sa Zenbookom Duo, što će zasigurno oduševiti sve one koji su planirali kupiti taj model za kreativni rad, poput grafičkog dizajna. To također znači da su oba ekrana osjetljiva na dodir.

Konkurenci­ja

Korištenje klasičnog laptopa vrlo je intuitivno, u tolikoj mjeri da je postalo dosadno. No, manjak mogućnosti prilagodbe našim potrebama ponekad djeluje sputavajuć­e. Upravo na tom području Zenbook Duo nudi mnogo više od konkurenci­je, jer formulu klasičnog laptopa okreće naglavačke. Zenbook Duo moguće je koristiti na nekoliko načina, među kojim je prvi ujedno i najklasičn­iji - kao laptop s fizičkom tastaturom.

Odvajanjem fizičke tastature laptop možete koristiti u Dual Screen načinu rada. Treći način je Dual Screen s virtualnom tastaturom, gdje dio sekundarno­g ekrana koristite za unos teksta, a dio za prikaz sadržaja prema izboru.

 ?? ?? Neobična kombinacij­a iz Asusa
Neobična kombinacij­a iz Asusa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina