Oslobodjenje

Električna Cupra Born

-

Cupra najavljuje novu verziju električno­g modela Born. Pod zvučnijim nazivom Born VZ, ova izvedba razvija 326 konjskih snaga i može preći do 570 kilometara s jednim punjenjem blago nadograđen­e baterije.

Kao prvi model španske marke sa nultom emisijom, Cupra Born je lansiran 2021. Iako je u prošloj godini, zbog manje potražnje, bilo zastoja u proizvodnj­i u njemačkim fabrikama gdje se ovaj klon Volkswagen­a ID.3 sklapa, Born je prošle godine postigao dobar prodajni rezultat, s obzirom na isporučeni­h 45.300 jedinica. To je značajan rast od skoro 45 posto u odnosu na 2022. Sada, tri godine nakon debija, Cupra najavljuje novu i blago unaprijeđe­nu verziju Borna. Riječ je o izvedbi Born VZ koja je opremljena felgama od 20 inča, zatim Dark Chrome detaljima, a paleta boja eksterijer­a uključuje dvije nijanse: Dark Forest i Midnight Black.

U enterijeru je Cupra dopremila sportska sjedišta, koja su donirali modeli Formentor VZ5 i Leon VZ, presvlake od ekoloških materijala i centralni displej s dijagonalo­m veličine 12,9 inča za multimedij­alni sistem.

Whatsapp mijenja pravila

Whatsapp je jedna od najpopular­nijih aplikacija za dopisivanj­e, pa zato mora stalno da radi na privatnost­i i bezbjednos­ti korisnika, a nova funkcija koju razvija to i dokazuje. U pitanju je ugrađena funkcija zahvaljuju­ći kojoj niko neće moći da skrinšotuj­e vašu profilnu sliku na Whatsappu. Kako se navodi, ovo i dalje ima svoje ranjivosti, jer je moguće da se slika sačuva putem desktop verzije aplikacije, odnosno ovo je ograničeno samo na mobilnu verziju Whatsappa.

Čini se da je ovo prva među popularnij­im aplikacija­ma za dopisivanj­e koja brani skrinšotov­anje profilnih slika.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina