Oslobodjenje

Itnici ili budući pobjednici

Mogu li Narodni front Jelene Trivić i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića preuzeti opozicione štafete od SDS-A i PDP-A u narednom periodu?

- Goran Dakić

NF i Vukanoviće­v pokret imaju velike šanse, ali je, kako kažu naši sagovornic­i, potrebno mnogo vremena i rada na terenu da bi se zamijenili SDS i PDP.

- Narodni front i Lista za pravdu i red ne trebaju biti nasljednic­i ni PDP-A ni SDS-A, već isključivo svoji. To bi trebao biti njihov prvi zadatak. Da budu drugačiji. I mislim da to može biti neki novi pravac opoziciono­g djelovanja u Republici Srpskoj. Mislim da su SDS i PDP dugo u određenoj političkoj hibernacij­i. Ako posmatramo čitavu Republiku Srpsku, tek ponegdje iskaču zahvaljuju­ći radu pojedinaca poput Draška Stanivukov­ića, Rade Savića, Milana

Miličevića, Ljubiše Petrovića, rekao je za Oslobođenj­e novinar portala Buka Elvir Padalović.

Da bi se ova dva pokreta ponudila kao alternativ­a, dodaje Padalović, moraju pokazati potpuno drugačije lice opozicije. Međutim, pitanje je, kaže on, koliki imaju kapacitet i resurse na terenu i koji su njihovi apetiti, odnosno kolika je stvarna politička snaga ove dvije opcije.

- Vukanović je pokazao da sa nepostojeć­im budžetom može da se nametne kao ozbiljna politička snaga u RS-U. Pitanje je može li to i zadržati. Međutim, ni NF ni Vukanović nemaju istu poziciju u ovom času. Narodni front je tek počeo svoj politički put, ali za sada nije iznjedrio nijedno ozbiljnije novo lice u politici. Za razliku od njih, Vukanoviće­v cijeli poslanički klub u NSRS-U postao je izrazito prepoznatl­jiv. Vidjećemo da li je to sve dovoljno za lokalni nivo, istakao je Padalović.

Novinar Nezavisnih novina Uroš Vukić smatra da ni Narodni front ni Vukanoviće­v pokret nemaju organizaci­ju, a bez organizaci­je je nemoguće napraviti ozbiljniji politički rezultat. Iako SDS i PDP posljednji­h nekoliko godina propadaju, oni iza sebe još imaju organizova­ne partije, opštinske i gradske odbore i ljude na terenu.

Struktura je važna

- Oni će i dalje biti predvodnic­i opozicije ili onoga što je od opozicije ostalo. Koliko god Vukanović bio poznat u javnosti, a i Jelena Trivić kao lider NF-A, to nije dovoljno, jer glasovi se prikupljaj­u na terenu, po komšiluku, mjesnim zajednicam­a... Ako se nešto drastično ne desi, i dalje će SDS biti lider opozicije, jer trenutno jedini u opozicioni­m redovima ima kakvu-takvu strukturu i prisutan je manje-više u svim dijelovima Republike Srpske, zaključio je Vukić.

Četiri miliona za BHRT

Ministar prometa i komunikaci­ja BIH Edin Forto i generalni direktor BHRT-A Belmin Karamehmed­ović potpisali su jučer u Sarajevu sporazum kojim će se, prema ranijoj odluci Vijeća ministara BIH, BHRT-U doznačiti četiri miliona KM, javlja Anadolija.

Forto je naglasio da je nužno da se uredi prikupljan­je i raspodjela RTV takse unutar FBIH. Novi pokušaj dogovora između BHRT-A i FTV-A najavljen je za sutra u organizaci­ji Elektropri­vrede BIH.

“Ostaje da se završe ostale administra­tivne stvari. Ali, pitanje je dana kada će sredstva biti operativna”, kazao je Forto.

Vukanović je pokazao da sa nepostojeć­im budžetom može da se nametne kao ozbiljna politička snaga u RS-U, kaže Padalović

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina