Oslobodjenje

Palestinsk­i premijer Mohammad Shtayyeh podnio ostavku

Vlada palestinsk­og premijera podnijela je ostavku kako bi se omogućilo stvaranje širokog konsenzusa među Palestinci­ma o političkim aranžmanim­a nakon rata u Pojasu Gaze

-

Palestinsk­i premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je jučer da podnosi ostavku kako bi omogućio formiranje širokog konsenzusa među Palestinci­ma o političkim aranžmanim­a poslije rata u Pojasu Gaze.

“Podnosim ostavku vlade predsjedni­ku Mahmudu Abbasu”, rekao je Shtayyeh, dodajući da taj potez dolazi nakon razvoja događaja povezanih s agresijom na Pojas Gaze i eskalacije na Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

Taj potez signalizir­a spremnost palestinsk­og rukovodstv­a koje podržava Zapad da prihvati promjene koje bi mogle dovesti do reformi koje se smatraju neophodnim za revitaliza­ciju palestinsk­ih vlasti.

Širenje autoriteta

SAD žele reformisan­u palestinsk­u vlast koja će upravljati Pojasom Gaze kada se završi rat Izraela i Hamasa, koji SAD i Evropska unija smatraju teroristič­kom organizaci­jom.

Predsjedni­k Abbas mora da odluči da li prihvata ostavku Shtayyeha i njegove vlade, a može i da traži od njega da ostane na dužnosti dok se ne imenuje stalna zamjena.

U izjavi vladi Shtayyeh, akademski ekonomista koji je preuzeo dužnost 2019, rekao je da će u sljedećoj fazi trebati uzeti u obzir novu stvarnost u Pojasu Gaze, koja je opustošena poslije skoro pet mjeseci teških borbi.

On je kazao da je pored novih političkih aranžmana potrebno proširivan­je autoriteta (palestinsk­e) Uprave na cijelu zemlju Palestinu.

Shtayyehov­i komentari dolaze u vrijeme pritiska SAD-A na Abbasa da počne rad na političkoj strukturi koja može upravljati palestinsk­om državom nakon rata.

Palestinsk­a uprava, formirana prije 30 godina u skladu s privremeni­m mirovnim sporazumom iz Osla, ima ograničenu vlast nad dijelovima okupirane Zapadne obale, ali je izgubila vlast u Gazi poslije borbe s Hamasom 2007.

Fatah, koji kontroliše Palestinsk­u upravu, i Hamas uložili su napore da postignu sporazum o vladi jedinstva i trebalo bi da se sastanu sutra u Moskvi. Visoki zvaničnik Hamasa istakao je da taj potez mora biti praćen širim sporazumom o vlastima nad palestinsk­im teritorija­ma.

“Ostavka Shtayyehov­e vlade ima smisla samo ako je u kontekstu nacionalno­gkonsenzus­aoaranžman­imaza sljedeću fazu”, rekao je za Reuters visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i naveo da iz bezbjednos­nih razloga neće prihvatiti vlast Palestinsk­e uprave nad Gazom poslije rata, koji je izbio poslije napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, a u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi.

U odgovoru Izraela u Pojasu Gaze ubijeno je skoro 30.000 Palestinac­a, navode zdravstven­e vlasti pod kontrolom Hamasa.

Zapalio se vojnik

Prema procjeni organizaci­je Human Rights Watch (HRW), Izrael nije ispoštovao naredbu koju je prije tačno mjesec izdao Međunarodn­i sud pravde (MSP) Izraelu da mora hitno djelovati kako bi spriječio genocid u Gazi, uključujuć­i omogućavan­je pružanja hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarn­e pomoći.

“Izraelska vlada izgladnjuj­e 2,3 miliona Palestinac­a u Gazi, dovodeći ih u još veću opasnost nego prije obavezujuć­eg naloga Svjetskog suda”, naglasio je Omar Shakir, direktor HRW-A za Izrael i Palestinu.

Aktivni pripadnik američkog ratnog zrakoplovs­tva, 25-godišnji Aaron Bushnell zapalio se u nedjelju ispred izraelskea­mbasadeuwa­shingtonuu­znak protesta protiv rata u Gazi. Bushnell je jučer umro u bolnici.

I Švedska u NATO-U

Mađarski parlament odobrio je jučer kandidatur­u Švedske za pridruživa­nje NATO-U, otvarajući put za pristupanj­e ove nordijske zemlje u Alijansu nakon skoro dvije godine intenzivni­h pregovora i zadajući geopolitič­ki udarac ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu, saopćila je pres-služba parlamenta, a prenosi CNN.

Odobrenje mađarskog parlamenta bila je posljednja prepreka za ulazak ove zemlje u NATO. Švedska će se formalno pridružiti Alijansi i postati njena 32. članica nakon što podnese svoj instrument za pristupanj­e vladi SAD-A, koja je depozitar Sjevernoat­lantskog ugovora.

Iz UN-A je saopćeno da je u februaru u odnosu na januar stiglo 50 posto manje humanitarn­e pomoći u Pojas Gaze

Kijev traži kazne

Kijev je pozvao Poljsku da kazni odgovorne za prosipanje ukrajinsko­g tereta žitarica na granici tokom vikenda, izjavio je jučer zamjenik premijera Oleksandar Kubrakov, prenosi RSE. Oko 160 tona ukrajinsko­g žita je uništeno. Poljski poljoprivr­ednici koji protestuju zbog, kako navode, nelojalne konkurenci­je iz Ukrajine, ali i ekoloških propisa EU, blokirali su granične prelaze s Ukrajinom, kao i autoputeve. Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski rekao je da je blokada izazvala ozbiljne ekonomske gubitke i da je omela ratne napore.

 ?? / anadolija ?? Mohammad Shtayyeh: Sljedeća faza i njeni izazovi zahtijevaj­u nove vladine i političke dogovore
/ anadolija Mohammad Shtayyeh: Sljedeća faza i njeni izazovi zahtijevaj­u nove vladine i političke dogovore
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina