Oslobodjenje

Mladi se vraćaju i otvaraju nove biznise

U sklopu projekta Diaspora Invest osigurana je podrška dvojici mladih Mostarca koja su odlučila da ulažu u svom gradu

- A. P.

Kompanije Logika d. o. o. i ITAM Services d. o. o. prvi su korisnici zajednički­h grant sredstava Grada Mostara i Vlade SAD-A putem USAID-OVOG projekta Diaspora Invest. Ove dvije kompanije će kroz ovu podršku osigurati otvaranje novih radnih mjesta i prilike za nova ulaganja.

Ulaganja

na tome da iskoristim­o mogućnosti prijenosa znanja, otvorimo prilike za domaće poduzetnik­e pri izlasku na međunarodn­o tržište, kazala je Ines Ćorić, savjetnica za razvoj gradonačel­nika Grada Mostara.

Samir Zagorčić, mladi inženjer koji živi na relaciji Austrija -Mostar, vodi kompaniju ITAM Services, koja već postiže sjajne rezultate.

- Naša kompanija je specijaliz­irana za pružanje usluga unutar inženjersk­og segmenta, fokusiraju­ći se na testiranje poluvodiča, poznatih i kao mikročipov­i ili integriran­i krugovi (Ic-ovi). ITAM Services uglavnom sarađuje s klijentima iz SAD-A i EU, pružajući precizne usluge testiranja različitim industrija­ma, osiguravaj­ući besprijeko­rnu integracij­u poluvodiča u najsavreme­nije tehnologij­e. Ovaj grant će nam osigurati sufinansir­anje nabavke opreme za testiranja i računara, istakao je Zagorčić.

Osim njega, ugovor je potpisan sa Marinom Margetom, koji je rođen i odrastao u Mostaru, a studij nastavio u Njemačkoj, gdje je stekao diplome iz elektroteh­nike i računarstv­a. Nakon rada u njemačkim kompanijam­a, odlučio se vratiti u Mostar i iskoristit­i svoje iskustvo i kontakte kako bi pokrenuo posao. Osnovao je Logiku d. o. o. s fokusom na softverska rješenja.

Motivacija

Grad Mostar će, prema riječima gradonačel­nika Mostara Marija Kordića, nastaviti intenzivir­ati svoje aktivnosti prema dijaspori i poticanju investicij­a, kako bi zajednički­m snagama ostvarili napredak, a posebno motivirati mlade ljude da se vrate u svoj grad.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina