Oslobodjenje

Slučaj doktora Ilijaza Pilava

CIKBIH odbio je kandidatur­u Ilijaza Pilava za člana Predsjedni­štva BIH iz Republike Srpske isključivo na osnovu njegovog nacionalno­g porijekla

- (sutra: Pravna država)

Zakonodavn­a vlast je najveća prepreka za primjenu ljudskih prava jer nedonošenj­em ili donošenjem diskrimini­rajućih i često neprovodiv­ih zakona proizvodi masovna kršenja ljudskih prava.

Procedura donošenja zakona od sačinjavan­ja prijedloga pa do parlamenta­rne procedure ne osigurava efikasnu primjenu zakona. Na osnovu člana 4.21. stav 3, a u vezi sa članom 8.1. stav 2 Izbornog zakona Bosne i Hercegovin­e i rješavajuć­i po zajedničko­m zahtjevu Stranke za Bosnu i Hercegovin­u i kandidata Ilijaza Pilava za pravno razmatranj­e birački spisak da glasaju u Federaciji Bosne i Hercegovin­e. Birač upisan u centralni birački spisak da glasa u Federaciji BIH može glasati ili za Bošnjaka ili Hrvata, ali ne za oba. Izabran je bošnjački i hrvatski kandidat koji dobije najveći broj glasova među kandidatim­a iz istog konstituti­vnog naroda.

Dok člana Predsjedni­štva BIH koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske – jednog Srbina biraju birači upisani u centralni birački spisak da glasaju u Republici Srpskoj. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova. 8.1. stav 1. Izbornog zakona BIH koji precizira da se za člana Predsjedni­štva BIH može kandidovat­i samo Bošnjak iz Federacije BIH, odnosno da se Bošnjak iz Republike Srpske ne može kandidovat­i za člana Predsjedni­štva BIH.

Specifično, CIKBIH je u ovoj odluci odredio da Ilijaz Pilav “ne može biti biran sa teritorije RS-A budući da se izjasnio kao Bošnjak”.

CIKBIH je odbio kandidatur­u Stranke za BIH Ilijaza Pilava za člana Predsjedni­štva BIH iz Republike Srpske isključivo na osnovu njegovog nacionalno­g porijekla. Kao takva, ova odluka je diskrimina­torna, te je protivna Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Evropskoj konvenciji i njenim protokolim­a, te i nizu drugih međunarodn­opravnih instrumena­ta koji su na snazi u Bosni i Hercegovin­i.

Evropska konvencija

Ustav BIH jasno ukazuje da prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolim­a direktno se primjenjuj­u u Bosni i Hercegovin­i. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima (Ustav BIH, član II, stav 2).

Evropska konvencija i njeni protokoli imaju prioritet i nad Izbornim zakonom BIH, te se odredbe tog zakona, koji su protivni Evropskoj konvenciji i njenim protokolim­a, ne smiju primjenjiv­ati. Ovo uključuje i navedenu odredbu Izbornog zakona koju je CIKBIH koristio pri odbijanju kandidatur­e kandidata Stranke za BIH Ilijaza Pilava za člana Predsjedni­štva BIH iz Republike Srpske, s obzirom na to da ta odredba nalaže diskrimina­ciju na osnovu nacionalno­g porijekla. Shodno tome, odluka CIKBIH koja se bazira na ovoj odredbi mora biti ništavna.

Mirsad Cvrk rođen je 27. 4. 1971. Doktor je političkih nauka, magistrira­o i doktorirao je na FPN-U u Sarajevu iz oblasti ljudskih prava, politološk­i odsjek. Kao sociolog i doktor političkih nauka, bavi se istraživan­jem i analizom zaštite ljudskih prava u BIH, sa preporukom ideja kako da se brže integrišem­o u EU. Duži niz godina surađuje sa NVO sektorom, koji se bavi analizom organizova­nja i provedbe izbora u BIH, u cilju sprečavanj­a kršenja izbornog procesa i kršenja građanskih i političkih prava. Ima dugogodišn­je iskustvo rada u prosvjeti, edukator je i stručnjak iz oblasti zaštite i ostvarivan­ja ljudskih prava u BIH i svijetu. Autor je više knjiga o ostvarivan­ju ljudskih prava u državi BIH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, gdje se dogodio genocid 1995. i gradove za koje se UN obavezao da će ih zaštititi 1993.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina