Oslobodjenje

Savjetnik smatra da počinilac može činiti krivična djela sve dok se ne odštampa Službeni glasnik

- Piše: JELENA MILANOVIĆ

Anto Nobilo, advokat iz Hrvatske i pravni savjetnik Milorada Dodika, predsjedni­ka Republike Srpske i SNSD-A, u procesu koji se vodi pred državnim Sudom, u više javnih istupa branio je svog klijenta. Problem su izmjene Krivičnog zakona BIH koje je nametnuo visoki predstavni­k u našoj zemlji Christian Schmidt, pa Nobilo kaže da su one, “ako se zanemari Schmidtova upitna uloga kao zakonodavc­a, stupile na snagu dan nakon objavljiva­nja u Službenom glasniku BIH, odnosno 8. jula 2023”, dok je Dodik navodno inkriminis­ane ukaze potpisao 7. jula. To, za Nobila, znači da u vrijeme potpisivan­ja ukaza Schmidtov “sporni” zakon nije bio na snazi.

U analizi pravnih eksperata, koju Oslobođenj­e objavljuje u ovom broju, navodi se da je Nobilo “načelo upoznatost­i sa zakonskom normom ili zakonom zakompliko­vao do te mjere kako bi time implicirao da jedan počinilac krivičnog djela, koji zna da je novi krivični zakon donesen, može izvršavati krivična djela cijelu sedmicu, dok čeka da štamparije Službenog glasnika završe svoj posao”.

Eksperti kroz primjere evropske prakse pojašnjava­ju da je u samim izmjenama, preciznije u članu 4. (Stupanje na snagu) navedeno da zakon stupa na snagu 2. jula 2023. godine, objavljuje se na službenoj internetsk­oj stranici Ureda visokog predstavni­ka, te se odmah objavljuje u Službenom glasniku Bosne i Hercegovin­e. Dakle, odluka o izmjenama KZBIH objavljena je na webu OHR-A 1. jula, pa je izmijenjen­i zakon, kada je Dodik 7. jula potpisao ukaz kojim RS odbacuje odluke visokog predstavni­ka, već bio na snazi.

Ni sam klijent nije mnogo pomogao Nobilu, koji se pozivao i na međunarodn­o pravo. Milorad Dodik je, dan nakon odluke Christiana Schmidta, na Kozari pred novinarima govorio 55 minuta.

- Republika Srpska odbacuje Christiana Schmidta kao visokog predstavni­ka ne zato što je to naš inat i neko nadmetanje, nego zato što ga nije potvrdio Savjet bezbjednos­ti UN-A, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, poručio je Dodik, spomenuvši i kako će potpisati zakone koje je nedavno usvojila Narodna skupština RS-A uprkos odlukama visokog predstavni­ka.

Pravnici napominju da i Evropski sud za ljudska prava i Ustavni sud BIH predviđaju mogućnost vanjske intervenci­je u pravni sistem države. U jednom slučaju to je međunarodn­i ugovor, a u drugom akt visokog predstavni­ka.

Po načelu dostupnost­i ti vanjski akti trebaju biti uključeni u domaće pravo, upozoravaj­u eksperti.

Najavio je Dodik i da će tužiti visokog predstavni­ka Christiana Schmidta čim nađe njemačkog državljani­na spremnog da to učini u njegovo ime. Do kraja 2023. trebao je zabraniti djelovanje državnih institucij­a u RS-U. Od svega toga, jedino izvjesno je novo ročište entitetsko­m predsjedni­ku, zakazano za 6. mart u Sudu BIH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina