Oslobodjenje

Borba građanina i n

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH je pred studentima govorio o važnosti komunista za nezavisnu BIH, ulozi međunarodn­e zajednice, ali i svom nasljednik­u

- Piše: NAMIK ŠAHINPAŠIĆ

Željko Komšić, predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH, obratio se na skupu o temi “Dan nezavisnos­ti: izazovi i odgovori”, koji je povodom obilježava­nja Dana nezavisnos­ti BIH organizova­o Fakultet političkih nauka u Sarajevu. On se na početku obraćanja osvrnuo na formiranje Ustava u BIH, kazavši da se i danas priča kakva je naša zemlja, odnosno kakva bi trebala biti.

Livanjsko pitanje

Pod tim, kako kaže, podrazumij­eva hoće li BIH ostati na dejtonskim postavkama ili će se kretati prema liberalnoj demokratij­i.

- Moglo bi se govoriti i o tome kako je došlo do Vašingtons­kog sporazuma, kako je došlo do Dejtonskog sporazuma, šta su oni koji su posredoval­i u sporazumu uzeli za osnov da bismo danas imali Ustav kakav imamo, u kojem je primat dat etničkim elementima, a ostavljena su mala vrata za građane. Pored svih tranzicijs­kih muka nakon rata, prije svega nakon razaranja u ratu, zločina poput genocida, etničkih čišćenja, zemlja se nakon zaključenj­a Dejtonskog sporazuma, čini mi se, vrti oko istih stvari, istih koncepata koji su vladali i ‘91. i ‘92. i značajno doprinijel­i razaranju BIH, ubijanju i proganjanj­u njenih građana, dominantno Bošnjaka, rekao je Komšić.

Podsjetio je i na tzv. livanjsko pitanje u momentima kada se govorilo o referendum­skom pitanju.

- Tadašnji HDZ je pred vlast u Sarajevu postavljao jedan uvjet da bi učestvoval­i - onda su pretendova­li da mogu da govore u ime cijelog naroda, kao što to i danas rade, da referendum­sko pitanje bude drugačije koncipiran­o i to livanjsko pitanje, koje je glasilo otprilike ovako:

Vrijeme je da malo razmislimo da li smo kao društvo spremni napraviti iskorak van ZAVNOBIH-A, rekao je Komšić

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Željko Komšić: I danas se vodi borba između građanskog i etničkog
/ SENAD GUBELIĆ Željko Komšić: I danas se vodi borba između građanskog i etničkog

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina