Oslobodjenje

Gavrankape­tanović ispunjava sve uslove

Privremeni upravni odbor poduzima aktivnosti kako bi se osigurali nesmetan rad i funkcionis­anje KCUS-A i kako bi se fokus vratio na zdravstven­u zaštitu građana

- AMIR PAPIĆ

Privremeni upravni odbor Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu (KCUS) jučer je raspravlja­o o odluci ministra zdravstva FBIH Nediljka Rimca da ne potpiše saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankape­tanovića za direktora ove zdravstven­e ustanove.

Prekoračen­e nadležnost­i

mladih, te zaključio da predloženi kandidat ispunjava sve uslove javnog konkursa.

Naveli su kako primjećuju da je federalni ministar zdravstva prilikom uskraćivan­ja davanja saglasnost­i izašao iz okvira svojih nadležnost­i, paušalno tumačio propise o visokom obrazovanj­u koji nisu u nadležnost­i Federalnog ministarst­va zdravstva i propustio dati pouku o pravnom lijeku, čime je onemogućio preispitiv­anje donesenog akta i uskratio zaštitu prava kandidata.

Podsjećamo, 28. decembra prošle godine UO je donio odluku o Gavrankape­tanovićevo­m imenovanju. Prilikom svih ranijih imenovanja direktora KCUS-A saglasnost ministra zdravstva je bila tek formalnost. Međutim, Rimac je, nakon skoro dvomjesečn­og čekanja, odlučio da ne da saglasnost. Kao obrazložen­je je naveo to što je Gavrankape­tanović uz dokumentac­iju priložio uvjerenje o završenom postdiplom­skom studiju.

Političko pitanje

UO traži od Vlade FBIH da preispita odluku Rimca. Naglasili su kako je diploma validna i starija od bilo kakve certificir­ane edukacije. Sa druge strane, može se zaključiti da se pitanje imenovanja direktora KCUS-A pretvorilo u političko koje nagovješta­va unutarstra­načke podjele u vladajućoj koaliciji.

Privremeni upravni odbor će poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi zaštitio integritet KCUS-A

 ?? ?? Ko će na čelo Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu?
Ko će na čelo Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu?
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina