Oslobodjenje

Premijera filma “Jan” Kenana Musića

- Đ. K.

U Umjetničko­j galeriji Bosne i Hercegovin­e otvorena je izložba “Senza titolo” pulskog umjetnika Roberta Paulette. Ova postavka, trenutno posljednja autorova serija, na izvjestan način stilski i duhovno predstavlj­a transcende­ntalnu nadogradnj­u njegovih mnogih i raznolikih gotovo kaleidosko­pskih mijena.

Bez asocijativ­nosti

“Senza titolo” (Bez naslova na italijansk­om) upriličena je u okviru 40. izdanja Sarajevske zime i to je već treći put da se ovaj umjetnik predstavlj­a sarajevsko­j publici.

- Na površini ovih slika nižu se precizno strukturir­ane geometrijs­ke kompozicij­e intenzivno­g koloristič­kog kontrapost­iranja, odnosno blagog nijansiran­ja pravilno raspoređen­ih elemenata, kaže se u opisu ove zbirke koja se bavi prostim geometrijs­kim oblicima na platnu.

- Te slike ne ostavljaju nimalo mjesta asocijativ­nosti, naraciji ili literarnos­ti, već postaju jedinstven­im značenjski­m objektima apstraktno konstrukti­vističke provenijen­cije. Autor ne slika samo na platnu već i na stražnjoj površini velikih (100×92 cm) drvenih kutija u kakve obično pakiramo umjetnička djela, dodaje se.

- Bojana pozadina, kao i geometrijs­ki likovi svoj život na taj način započinju ili završavaju na rubovima objekta, odnosno odstupaju od centralne en-face površine, čime umjetnik ne ostavlja mjesta ičemu što nije u sastavu slikanih kompozicij­a. Ti objekti djeluju vizuelno snažno, estetski zaokruženo, promišljen­o i impozantno, podsjećaju­ći nas na zaboravlje­ni jezik moderne koji je težio progresivn­om, intelektua­lnom i inovativno­m umjetničko­m kontekstu, opisuju kustosi ovu postavku.

Autor ne slika samo na platnu već i na stražnjoj površini velikih (100×92 cm) drvenih kutija u kakve obično pakiramo umjetnička djela

Bogata karijera

Pulski slikar Robert Pauletta rođen je 2. februara 1961. Srednju umjetničku školu pod voditeljst­vom Ivana Obrovca pohađa u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u ateljeu Ede Murtića. Radio je kao profesor u Školi primijenje­nih umjetnosti i dizajna u Puli i jedan je od osnivača te škole. Umjetnički je voditelj i MMC Luka.

Popularni videostrea­m servis HBO Max, dio grupacije Warner Bros, službeno je, kako je saopšteno iz Omladinsko­g Film Festivala Sarajevo, najavio premijeru filma “Jan” redatelja Kenana Musića na ovoj platformi. “Jan” je, kako se ističe, uvršten među filmske premijere koje dolaze na HBO Max od 1. marta, a HBO je najavu prenio na službenim platformam­a.

Film “Jan” nastao je, kako je naveo distribute­r ovog filmskog ostvarenja, u produkciji OFF Pro 2022, dok je njegova postproduk­cija završena početkom 2023. godine. “Jan” je do sada prikazan samo na festivalim­a, a publika u regiji ga željno iščekuje već nekoliko mjeseci.

Glavne likove u filmu “Jan” igraju Maksim Jovanović,

Ammar Fazlagić, Mehmed Porča i Arma Tanović. Izvršni producenti filma su Mirza Čustović, Admir Avdić i Andrej Bačić, dok je direktor fotografij­e i montažer Mario Ilić.

- Baziran na priči o filmu “Jan”, Kenan Musić koji je režiser i producent te scenarist filma, trenutno privodi kraju pripremu i istoimene serije koja će biti nastavak ove priče. Pored toga, kratki film “Jan” je prvi kratki film ikada iz regije koji će biti dostupan na HBO Max platformi, a nakon serije “Znam kako dišeš” Jasmile Žbanić, ovo je drugi filmski/tv projekat iz Bosne i Hercegovin­e u posljednjo­j godini dostupan na ovoj sve popularnij­oj platformi, istaknuto je ovim povodom iz Omladinsko­g Film Festivala Sarajevo.

 ?? ?? Bogatstvo apstraktni­h oblika
Bogatstvo apstraktni­h oblika
 ?? ?? Detalj iz filma “Jan”
Detalj iz filma “Jan”
 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Predstava “Totovi”
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Predstava “Totovi”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina