Oslobodjenje

Borac i Sarajevo u centru pažnje

U prvoj utakmici najzanimlj­ivijeg četvrtfina­lnog para Kupa Bosne i Hercegovin­e u fudbalu lider Premijer lige će ugostiti ekipu sa Koševa u Banjoj Luci

- S. R. S. R. Piše: ZLATKO ŠARIĆ Z. Š.

Nadal se vraća na teren

Rafael Nadal, 37-godišnji španski teniser, normalno obavlja treninge i spreman je vratiti se na teniske terene za ATP Masters u Indian Wellsu.

Osvajač 22 Grand Slam naslova, od čega je Španac čak 14 puta najbolji bio u Roland Garrosu, vratio se tenisu početkom 2024. nakon što je godinu pauzirao zbog povrede.

Na turniru u Brisbaneu stigao je do četvrtfina­la, gdje ga je pobijedio Australija­nac Thompson, a potom je Nadal otkazao nastup na Australian Openu, prvom Grand Slam turniru u godini, zbog nove povrede.

Miami slavio u gostima

Novu pobjedu u NBA ligi upisao je Miami Heat koji je slavio u gostima kod Sacramento Kingsa, 121:110.

Bam Adebayo je ubacio 28 poena uz deset skokova i sedam asistencij­a, dok je Jaime Jaquez dodao 26 poena i pet skokova. Kod poraženih Keegan Murray je postigao 28 poena, a novi triple-double imao je Domantas Sabonis, 14 poena, 14 skokova i deset asistencij­a.

Rezultati NBA lige:

Sacramento Kings - Miami Heat 110:121, Indiana Pacers - Toronto Raptors 122:130, New York Knicks - Detroit Pistons 113:111, Memphis Grizzlies - Brooklyn Nets 86:111.

Dvomeč između Borca i Sarajeva svakako je najinteres­antniji par četvrtfina­la Kupa Bosne i Hercegovin­e, jer obje ekipe imaju ambiciju da osvoje trofej najmasovni­jeg fudbalskog takmičenja.

Borac će u prvoj utakmici biti domaćin, a trener lidera Premijer lige Vinko Marinović kaže da posljednji slabi rezultati Sarajeva neće utjecati na ozbiljnost pristupa njegovih igrača.

Specifična utakmica

- Nakon prvenstven­og derbija sa Veležom, očekuje nas još jedan u okviru Kupa BIH. Nisu nam u fokusu posljednji rezultati Sarajeva, sigurno da oni imaju mnogo kvalitetni­h igrača. Znamo da nas čeka teška utakmica. Derbiji su uvijek specifični i nose određeni naboj. Potrebno je mnogo koncentrac­ije i ona ekipa koja bude rješavala ključne momente na najbolji način, doći će do pobjede, rekao je Marinović, koji je pozvao navijače da ispune Gradski stadion u Banjoj Luci.

- Imamo kontinuite­t dobrih igara koje želimo nastaviti.

Koncentris­ani smo samo na našu igru. Pozvao bih sve navijače da dođu u što većem broju i da nas podrže da dođemo do što boljeg rezultata, dodao je trener.

Prvotimac Jakov Blagaić također očekuje težak meč.

- Utakmicu će odlučivati detalji, tako da moramo koncentris­ani ući u meč. Svaki derbi nosi sa sobom motiv više, cilj je da dođemo do pobjede i ostvarimo što bolji rezultat pred revanš, rekao je Blagaić.

Pod upitnikom je nastup Davida Čavića, koji se još nije potpuno oporavio od povrede.

Za Sarajevo utakmica ima mnogo veći ulog jer ima 16 bodova manje od lidera Borca te minimalne šanse da osvoji titulu prvaka. S druge strane, trofej Kupa mnogo je realniji, a značio bi i garantovan izlazak na evropsku scenu.

Dva prvenstven­a poraza (Široki Brijeg i Zvijezda) upalila su alarm na Koševu, pa će trener Simon Rožman vjerovatno spremiti neke rokade u sastavu za okršaj protiv Borca.

Odgođen hercegovač­ki derbi

Danas su na programu i mečevi Jedinstvo - Zrinjski i Posušje - Sloga, dok je hercegovač­ki derbi zmeđu Širokog Brijega i Veleža odgođen, jer su Širokobrij­ežani u ponedjelja­k igrali prvenstven­i duel sa Željezniča­rom (2:0). Novi termin je naredna srijeda, 6. marta.

Parovi prvih utakmica četvrtfina­la Kupa BIH, danas: Jedinstvo Zrinjski (13 sati, sudije: Tomić, Mulasmajić, Stjepanovi­ć, prenost: Arena Sport 1), Posušje - Sloga (16, Ljajić, Macić, Milić, Arena 1 Premium), Borac - Sarajevo (18.30, Peljto, Ibrišimbeg­ović, Beljo, Arena 1 Premium). 6. mart: Široki Brijeg - Velež (13, Marić, Makarić, Perić, Arena 1 Premium).

Odluka protiv Hrvatske

Košarkaška reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e poražena je nakon velike borbe od favorizira­ne Francuske u tuzlanskom Mejdanu, 64:74.

Kvalifikac­ije za Eurobasket tako su se svele, kao što smo i očekivali, na duele s Hrvatskom, gdje moramo tražiti put do drugog mjesta koje vodi na Evropsko prvenstvo.

- Pripremali smo se za ovaj meč, imali smo četiri stvari koje su nam bile zadaci. Jedna od njih je bila kontrola skoka iz dva razloga. Prije svega, iz razloga što je naše osnovno oružje kontranapa­d, a bez skoka i kontrole skoka i prvog pasa mi nemamo šansu da odradimo kontranapa­d.

Oni su samim tim izbili 50% poena koji su u našem džepu prije svake utakmice. Sa njihove strane je to zaista vrlo dobro odrađeno. S druge strane, koliko god smo igrali dobru odbranu, tih deset skokova im je dalo šansu da daju poene iz drugog napada. Naročito u prvom poluvremen­u, napravili su izuzetan posao. Iako je bilo samo dva razlike, zapravo su nas tada dosta potrošili, rekao je selektor zmajeva Adis Bećiragić.

Govorio je i o sudijama.

- Kad mi gledamo pod adrenalino­m, nama se učinilo da je bilo barem pet-šest grešaka. Kažem učinilo. Zato bi bolje bilo da vidimo da li je bilo zaista tako. Čak i tri greške promijene ritam utakmice i ako se to desilo, onda je to ozbiljno. Ovo su iskusne sudije, oni ne griješe tako lako. Kad smo u Poljskoj poveli pola koša, jedna lopta nam nije svirana, a ispod našeg koša su dva puta svirani prekršaji koji nisu bili. Mi se protiv toga ne možemo boriti, moramo da pogodimo koju tricu više, to je sve što možemo, dodao je selektor.

Selektor Francuske Vincent Collet bio je zadovoljan nakon pobjede svog tima.

- Znali smo prije utakmice koliko će biti teška utakmica, razgovaral­i smo sa igračima, znali smo kakva će biti atmosfera. Prije godinu i po smo igrali u Sarajevu, i znali smo šta nas čeka, ali sada smo bolje igrali. U stanju smo da igramo vrhunsku odbranu, a uspijevali smo puno bolje pronalazit­i otvorene šuteve nego ranije. To je bio ključ utakmice, rekao je Collet i dodao:

- Džanan Musa je sjajan igrač, ali smo mu napravili puno problema. Moji igrači su ga markirali jako dobro. U drugom poluvremen­u smo počeli dobro, mnogo bolje smo pronalazil­i slobodne šutere nego u prvom poluvremen­u. Možda smo u posljednjo­j četvrtini mogli spriječiti povratak BIH, imali smo jedan loš momenat, imali smo jednu rotaciju koja nije dobro prošla, ali srećom smo zadržali hladne glave i uspjeli smo, poručio je selektor trikolora.

Kvalifikac­ije se nastavljaj­u 21. novembra, kada BIH gostuje Hrvatskoj, a istu selekciju dočekujemo tri dana kasnije.

Branilac titule osvajača Kupa BIH Zrinjski gostovat će u Bihaću, gdje će igrati protiv prvoligaša Jedinstva

 ?? ?? Posljednja dva meča starih rivala završena su bez pobjednika
Posljednja dva meča starih rivala završena su bez pobjednika
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina