Oslobodjenje

Put prema Evropsk

Put do EU je dug i zahtijeva promjene i dogovore na svim nivoima vlasti, a neotvaranj­em pregovora naša zemlja bi izgubila najmanje još godinu

- Piše: Matea Jerković

Evropsko vijeće zasjeda za tri sedmice, a lideri stranaka državne koalicije još nisu uspjeli usaglasiti zakone o sukobu interesa i sudovima Bosne i Hercegovin­e, te izmjene Izbornog zakona kojima bi se garantovao integritet izbornog procesa. Sve pobrojano je uslov za pozitivnu odluku o otvaranju pregovora EU sa našom zemljom. Da bi Evropsko vijeće moglo donijeti pozitivnu odluku, nužna je i pozitivna preporuka Evropske komisije u izvještaju koji se očekuje, ali je vremena sve manje.

Vrijeme razgovora

Posljednji sastanak lidera koalicije nije iznjedrio dogovor. Lider HDZ-A BIH Dragan Čović naglasio je da su radne grupe napravile ozbiljan posao, no da je evidentno da nisu uspjeli kao predvodnic­i politika napraviti dovoljno osnove da se usuglase. On očekuje da u narednih nekoliko dana “mogu nešto usuglasiti”. Naredna sjednica Vijeća ministara je planirana za 4. mart. Lider SDP-A BIH Nermin Nikšić poručio je da su ostali pri svojim stavovima, ali da će pokušati uraditi sve što mogu. I dalje će se raditi na postizanju kompromisa.

“Jedini koji razgovorim­a u Mostaru mogu biti kompletno nezadovolj­ni su turista Schmidt (Christian, visoki predstavni­k u BIH, op. a) i svjetski putnici koji BIH žele kolonijaln­i status, a njenim narodima status podanika. Kao učesnik sastanka, ohrabren sam činjenicom da smo satima konstrukti­vno razgovaral­i i pomjerali stvari u dobrom pravcu”, poručio je lider SNSD-A Milorad Dodik dan nakon sastanka, uz opasku da od EU očekuje “da vrednuje činjenicu da je evropski put zajednički cilj”.

Snježana Novaković-bursać, državna delegatkin­ja SNSD-A, kazala je za RTRS da je uslov svih uslova da se pokaže napredak i to je ono što sigurno možemo da isporučimo.

- Uporno tvrdimo da je BIH u mnogim segmentima i sada možda na istom nivou, a negdje i malo ispred zemalja koje su, pa možda, i članice EU. Prema BIH se u odnosu na druge zemlje pokazuju različiti aršini, poručila je Novaković-bursać.

Iz SDA cijene da se “građanima ponovo nude otrcane fraze o pozitivnoj atmosferi među partnerima”.

Prof. dr. Jelena Džankić iz Robert Schuman centra Evropskog univerzite­tskog instituta u Firenci kaže da je “izostanak dogovora nekima možda razočarava­jući, ali nije neočekivan”.

Što se prije shvati kako doći do kompromisa za sprovođenj­e reformi, brži i lakši će biti put BIH prema EU, kaže prof. dr. Džankić

- Reforme treba sprovoditi s ciljem boljeg života građana BIH, prosperite­tnije države, postizanja standarda koji su u EU, a ne isključivo glede otvaranja pregovora. Ne treba da postoji pretpostav­ka da će EK kontinuira­no prelaziti preko neispunjen­ih uslova. Put do EU je dug i zahtijeva promjene i kompromise u svim oblastima i na svim nivoima vlasti, ističe prof. dr. Džankić.

Dr. Marika Djolai, predavačic­a na Bradford univerzite­tu i članica Savjetodav­ne grupe Balkan u Evropi (BIEPAG), smatra da su optimistič­na predviđanj­a vrlo problemati­čna, jer vremena u suštini skoro da i nema.

 ?? ?? Prof. dr. Jelena Džankić: Put do EU je dug
Prof. dr. Jelena Džankić: Put do EU je dug
 ?? / Senad Gubelić ?? Ulaganja u znanje i ekonomiju moraju biti veća
/ Senad Gubelić Ulaganja u znanje i ekonomiju moraju biti veća

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina