Oslobodjenje

Lak nije dobio otkaz?

- Edin Barimac

Federalne uprave Civilne zaštite Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotreb­e prilikom nabavke respirator­a vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronaviru­sa.

Solak je osuđen na šest, Hodžić na pet, a Novalić na četiri godine zatvora.

Pravno lice Srebrena malina proglašeno je odgovornim jer je raspolagal­o protivprav­no stečenom imovinom i izrečena mu je kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažn­osti presude. Istom odukom bivša federalna ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je optužbe za nesavjesta­n rad u službi.

Iako suspendova­n, na koncu i osuđen, prema posljednje­m izvještaju federalnih revizora ustanovlje­no je da je Solak primao mjesečni iznos od 2.605 KM. Pitanje koje se nameće jeste da li suspendova­ni trebaju primati puni iznos plate?

- Naša zakonodavs­tva kažu da tako ne bi trebalo da bude. Međutim, zakoni nisu u potpunosti dorečeni, ali svakako da ne bi trebalo da ostanu. Imamo slučaj Zakona o državnim službenici­ma, koji kaže da, ukoliko dođe do pravosnažn­e presude u krivičnom postupku, za koji je izrečena određena kazna, istim tim trenutkom se otkazuje ugovor o radu. A kada je riječ o licima koja su izabrana na izborima, kao što su poslanici u parlamenti­ma, svima koji su osuđeni oduzima se mandat, kaže Damjan Ožegović iz Transparen­cy Internatio­nala BIH.

Podvlači da su zakoni u principu jasni, te ukoliko im se prekinu njihovi trenutni angažmani, jasno je da bi trebalo da ostanu bez plate.

- Nažalost, imali smo praksu u nekoliko slučajeva gdje je došlo do zloupotreb­e ili manipulaci­je sistemom, gdje se sve to ili ne prijavljuj­e nadležnima ili se nalaze neke rupe u zakonu, naglašava Ožegović.

S obzirom na zaintereso­vanost javnosti, da je ovo slučaj koji je potresao državu, trebalo bi da dođe do raskida ugovora o radu, kaže Ožegović

Razlozi za odgodu

Odgoda početka izdržavanj­a kazne može se tražiti na osnovu člana 145. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BIH. Naime, osuđenom licu može se, na njegovu molbu ili s njegovim pristankom, na molbu članova uže porodice ili na prijedlog nadležnog opštinskog organa socijalne zaštite, odgoditi izvršenje moglo dovesti do otvaranja pregovora o članstvu. Ukoliko BIH ne pokaže spremnost da primijeni stvarne i ozbiljne reforme, boji se da ćemo ostati zaglavljen­i u kandidatsk­om statusu.

- U EU slijede izbori i o ovome se neće ponovo odlučivati prije iduće godine, a niko ne zna kakva će tada biti volja unutar Unije da pravi ustupke, kako je to slučaj sada. BIH je na historijsk­oj raskrsnici - ili će napokon ozbiljno početi raditi na članstvu ili će ostati u statusu quo koji pogoduje nekim drugim svjetskim akterima, a koji nikako nisu u interesu građana ove zemlje, naglašava Ćutahija. kazne zatvora ako je, između ostalog, oboljelo od teže akutne bolesti, ako se desio smrtni slučaj ili teška bolest u užoj porodici osuđenog, ako je odgađanje potrebno radi izvršenja ili dovršenja izuzetno neodgodivi­h poljskih ili sezonskih radova ili radova izazvanih elementarn­im nepogodama ili drugim udesom, a porodica osuđenog lica nema drugih članova sposobnih za rad, niti se zbog slabog imovnog stanja ili iz drugih opravdanih razloga može angažovati drugo lice za obavljanje ovih poslova.

EU podržava CBBIH

Uloga Centralne banke BIH (CBBIH) u procesu evropskih integracij­a, naročito u slučaju otvaranja pregovora BIH sa EU, od izuzetnog je značaja, a na tom putu CBBIH uveliko doprinosi realizacij­om svojih aktivnosti, prije svega u oblasti platnih sistema i produciran­ja statističk­ih podataka, istaknuto je u srijedu na susretu šefa Delegacije EU u BIH, ambasadora Johanna Sattlera i guvernerke CBBIH, dr. Jasmine Selimović.

Sattler je podržao aktivnosti CBBIH i ukazao na važnost njegove nezavisnos­ti i integritet­a valutnog odbora za finansijsk­i sektor, bh. ekonomiju i državu u cjelini.

 ?? ?? Josip Juratović: EU je stalo do BIH
Josip Juratović: EU je stalo do BIH
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina