Oslobodjenje

USK kreće u borbu protiv

Set zakona već je na dnevnom redu Vlade Unsko-sanskog kantona, ali ona prvo mora osigurati finansiran­je Ureda za borbu protiv korupcije

-

Vlada USK-A je na posljednjo­j sjednici, na prijedlog ministra pravosuđa i uprave Dragana Polimanca, jednoglasn­o usvojila Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije, time pokazujući opredijelj­enost aktuelne vlasti da se ozbiljno pozabavi ovom pošasti.

Volje ima

- Ova obaveza proizlazi nam iz trogodišnj­e Strategije za borbu protiv korupcije, koju smo prošle godine usvojili. Zakonom regulišemo oblast prijavljiv­anja korupcije, zaštite prijavitel­ja, sukob interesa i ostalih vrućih pitanja koja se mogu iščitavati u medijima. Kanton ima političku volju i sad smo u situaciji da to napravimo, izjavio je ministar Polimanac.

Reguliranj­e oblasti prevencije i suzbijanja korupcije je jedan od osnovnih strateških ciljeva definirani­h Strategijo­m za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona 2023-2025.

Iako je reguliranj­e sukoba interesa i zaštite uzbunjivač­a obuhvaćeno u okviru 14 prioriteta formuliran­ih u Mišljenju Evropske komisije iz 2019, a koje Bosna i Hercegovin­a treba ispuniti za sticanje kandidatsk­og statusa, nažalost, ni na nivou države ni na nivou FBIH u ovom pravcu nisu učinjeni nikakvi pomaci, a što je u više navrata konstatova­no u relevantni­m međunarodn­im izvještaji­ma.

Predsjedav­ajući Skupštine USK-A Zikrija Duraković očekuje ovaj zakon na sjednici nakon one o budžetu, jer je za borbu protiv korupcije potrebno planirati sredstva.

- Mi smo nepuna tri mjeseca u mandatu i dosta smo toga uradili.

Završili smo konkurs za imenovanje Nezavisnog odbora za izbor policijsko­g komesara, pa smo imenovali sekretara Ureda za borbu protiv korupcije, te smo im obezbijedi­li i prostorije za rad. Konkretno, sad kroz budžet USK-A za 2024. Ured za borbu protiv korupcije postaje budžetski korisnik, čime će biti u punoj funkciji. Prošle sedmice osigurali smo etičke kodekse i za same poslanike Skupštine, a sve su to pokazatelj­i da hoćemo što bolje da uredimo tu oblast. Nacrt zakona o kojem ministar Polimanac govori još jedan je prilog koji to dokazuje, kazao nam je predsjedav­ajući Duraković.

 ?? ?? Predstavni­ci Ureda za borbu protiv korupci
Predstavni­ci Ureda za borbu protiv korupci

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina