Oslobodjenje

Pucanj u prazno

Nije mi ni najmanje namjera da ovim tekstom branim Schmidta niti da ikome pakostim. Umjesto toga, želim samo da ukažem koliko predmetna kampanja nema osnova u važećem njemačkom zakonodavs­tvu

- Piše: MILAN Blagojević

negdje od oktobra 2023. godine u Republici Srpskoj je pokrenuta kampanja čija suština se svodi na tvrdnju da pred sudovima u SR Njemačkoj treba pokrenuti sudski postupak protiv Christiana Schmidta i Njemačke zbog toga što se Schmidt predstavlj­a kao visoki predstavni­k u Bosni i Hercegovin­i i što ovdje u BIH nameće zakone. Zagovornic­i te tvrdnje smatraju da tužbom pred sudom u Njemačkoj mogu ishoditi presudu kojom bi tamošnji sud presudio da Christian Schmidt nije visoki predstavni­k, jer nije pravno valjano imenovan, i da zbog toga prema njemačkim zakonima postoji pravna odgovornos­t SR Njemačke i Christiana Schmidta za ono što je Schmidt do sada učinio u BIH.

Nije mi ni najmanje namjera da ovim tekstom branim Schmidta niti da ikome pakostim. Umjesto toga, želim samo da ukažem koliko predmetna kampanja nema osnova u važećem njemačkom zakonodavs­tvu, usljed čega nema izgleda na uspjeh i predstavlj­a pucanj u prazno.

Ostavljaju­ći sada po strani pitanje ko bi uopšte mogao imati procesnu legitimaci­ju (locus standi) da ustane s takvom tužbom pred njemačkim sudom i da li se zbog toga neko fizičko ili pravno lice može uopšte s takvom tužbom pojaviti pred tamošnjim sudom usljed čega bi ona već po tom osnovu mogla biti odbačena, u ovom tekstu ću ukazati samo na ono što je propisano Krivičnim zakonikom SR Njemačke. Zašto je ovaj zakonik važan u konkretnom slučaju? Razlog leži u činjenici što u tom propisu treba prije svega tražiti odgovor na pitanje da li su Christian Schmidt i SR Njemačka učinili nešto za šta taj zakonik propisuje odgovornos­t i kažnjivost.

U tom pogledu od važnosti su tri člana Krivičnog zakonika.

Najprije je to član 132. kojim je propisano krivično djelo prevarnog vršenja javne vlasti. Njega, prema navedenom članu, čini ko se bez ovlaštenja za to angažuje da vrši javnu vlast ili da preduzima akte koji mogu biti preduzeti samo uz prethodno odgovaraju­će ovlaštenje, u kom slučaju za ovo krivično djelo njemački zakonodava­c propisuje zatvorsku kaznu do dvije godine ili novčanu kaznu. Drugo krivično

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina