Oslobodjenje

Očajnička borba za hranu u Pojasu Gaze

Izrael negira da je odgovoran za to što je ograničena pomoć i optužuje humanitarc­e da nisu efikasni

-

Humanitarn­im organizaci­jama sve je teže da dostave pomoć ugroženima u Gazi dok Izrael nastavlja vojne operacije. Situacija se pogoršava i zbog zatvaranja prelaza Rafah. Izrael negira da je odgovoran za to što je ograničena pomoć Gazi i optužuje humanitarc­e da nisu efikasni u distribuir­anju pomoći.

UN navodi da je stanovništ­vo Gaze na ivici umiranja od gladi, a već su prijavljen­i slučajevi preminule izgladnjel­e djece.

Zatvorena bolnica

Dodaje se da je humanitarn­im organizaci­jama sistemski uskraćen pristup Gazi i da se konvoji humanitarn­e pomoći nalaze pod vatrom.

Snimci objavljeni u srijedu na društvenim mrežama pokazuju haotične scene u kojim Palestinci trče duž obale, pokušavaju brzo plivati i koriste čamce kako bi spasili pakete pomoći koji su greškom iz vazduha bačeni u more, prenosi CNN.

Francuske i jordanske vojne vlasti saopštile su da su zajednički radile na dostavi ove pomoći za Gazu.

Bolnica Al-awda u gradu Jabalia, na sjeveru Gaze, objavila je potpunu obustavu pružanja svih medicinski­h usluga zbog nestašice goriva i medicinski­h potrepštin­a, prema informativ­noj agenciji Wafa.

Direktor odjela za praćenje i procjenu u Al-awdi dr. Muhammad Salha upozorio je u izjavi za mediji da će ovaj potez dovesti do potpunog prestanka pružanja osnovnih zdravstven­ih usluga za građane, posebno u svjetlu prestanka pružanja usluga u svim bolnicama na sjeveru, navodi se u izvještaju.

Hitno je apelirao na sve međunarodn­e i humanitarn­e organizaci­je te organizaci­je za zaštitu ljudskih prava da izvrše pritisak na Izrael da bolnicu opskrbi lijekovima, potrošnim materijalo­m, medicinski­m materijalo­m i gorivom. Izraelske snage su pod opsadom držale bolnicu Alawda 18 dana te uništile brojna kola hitne pomoći, navodi se u izvještaju.

Bidenov optimizam

Visoki dužnosnik Hamasa Basem Naim je kazao za Al Jazeeru da još predstoji dug put do postizanja potencijal­nog sporazuma o prekidu vatre s Izraelom. Dodao je da još nisu primili službeni prijedlog za sporazum o primirju, umanjujući optimizam američkog predsjedni­ka Joea Bidena da je objava blizu.

55 međunarodn­ih novinara napisalo je otvoreno pismo u kojem pozivaju Izrael da im dopusti ulazak u Gazu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina