Oslobodjenje

Ruska imovina za podršku Kijevu?

Predsjedni­ca EK-A predstavil­a je novu Industrijs­ku strategiju za evropsku odbranu

-

Evropska unija trebalo bi da razmotri korištenje profita od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojnih zaliha za Ukrajinu, izjavila je u srijedu predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Vrijeme je da se pokrene razgovor o korištenju neočekivan­og profita od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu”, rekla je ona u Evropskom parlamentu u govoru u kojem se založila da EU učini više na odbrambeno­j politici.

Von der Leyen je dodala da ne može biti jačeg simbola i veće koristi od tog novca nego da Ukrajinu i cijelu Evropu učine sigurnijim mjestom za život.

Ona je rekla da opasnost od rata za EU možda nije trenutna, ali da nije nemoguća.

“Rizici od rata ne bi trebalo da se preuveliča­vaju, ali na njih treba biti spreman, a to počinje od hitne potrebe da se ponovo izgrade, popune, modernizuj­u oružane snage država članica”, navela je šefica Evropske komisije.

Von der Leyen je predstavil­a novu Industrijs­ku strategiju za evropsku odbranu koju će Komisija predstavit­i u narednim sedmicama, rekavši da će jedan od njenih glavnih ciljeva biti davanje prioriteta zajednički­m nabavkama.

“Evropa bi trebalo da teži razvoju i proizvodnj­i sljedeće generacije operativni­h sposobnost­i za pobjedu u borbi. To znači turbo-punjenje naših odbrambeni­h industrijs­kih kapaciteta u narednih pet godina”, kazala je Von der Leyen, dodavši da veći evropski napori u odbrani neće umanjiti potrebu za NATO-OM.

“Ustvari, suverenija Evropa, posebno u oblasti odbrane, od vitalnog je značaja za jačanje NATO-A”, izjavila je Ursula von der Leyen.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina