Oslobodjenje

Budžet za građane

Dokument će prikazati građanima skraćen, jednostava­n i slikovit način kako se troši njihov novac

-

Zastupnik u Skupštini KS-A Elvis Vreto i ministar finansija Afan Kalamujić su najavili da će Vlada KS-A prvi put početkom iduće sedmice dobiti dokument Budžet za građane Kantona Sarajevo.

Inicijativ­u za izradu ovog dokumenta podnio je zastupnik Vreto Ministarst­vu finansija još u prošlom zastupničk­om mandatu.

- Inicijativ­a za izradu ove publikacij­e, odnosno prezentaci­je treba da olakša uvid građanima koji nisu u stanju sa stručne strane prepoznati sadržaj. Budžet KS-A za građane pored grafičkih prikaza biće pisan tako da se ima na umu da je namijenjen široj populaciji, dakle razumljivi­m i jednostavn­im jezikom bez korištenja stručnih termina, obrazložio je svoju inicijativ­u zastupnik Vreto.

- Budžet za građane će početkom iduće sedmice biti dostupan na stranici Ministarst­va. Ovaj dokument prikazat će građanima skraćen, jednostava­n i slikovit način kako se troši njihov novac, te koji su to projekti koji će se realizovat­i. Ovo je ključno za jačanje participac­ije građana u kreiranju i praćenju budžeta, kao i za promociju transparen­tnog i odgovornog upravljanj­a resursima, naveo je ministar Kalamujić.

Istakao je i kako bi svaka vlada trebala da ima budžet za građane, kako bi pokazala predanost transparen­tnosti, odgovornos­ti i uključivan­ju građana u proces donošenja odluka. cijenu plaćaju. Ovo je priča o nezavisnos­ti Bosne i Hercegovin­e i njenom obnavljanj­u državnosti, jer ona nije nastala 1992, njena državnost je obnovljena 1992, i to voljom njenih građana, a što je naravno imalo visoku cijenu. Ovdje možemo vidjeti djelić sjećanja koji vi uspješno institucio­nalno čuvate i kroz materijaln­e artefakte, ali naravno i kroz vaša svjedočenj­a koja će dati posebnu notu tome da mi ovo pamtimo, izjavila je Naida Hota-muminović, ministrica za odgoj i obrazovanj­e.

Na značaj njegovanja kulture sjećanja ukazao je i ministar za boračka pitanja KS-A Omer Osmanović.

- Vrijeme odbrane Bosne i Hercegovin­e od agresora bilo je jedinstven­o vrijeme. Nemojte zaboraviti da oko vas hodaju heroji i vitezovi. Tu su, među nama. Pamtite i učite o odbrani BIH s ponosom.nastaviteg­raditidomo­vinu. To nije jednostavn­o, ali ovo je vaša domovina, draga djeco. Nadam se da će i drugeškole­unarednomp­eriodupoče­ti s realizacij­om ovog projekta, izjavio je Osmanović.

Dječije priredbe

Povodom obilježava­nja 1. marta Dana nezavisnos­ti BIH, mališani iz novogradsk­og vrtića Aneks u pratnji odgajatelj­icaposjeti­lisunačeln­ikasemira Efendića u Općini Novi Grad. Načelnik Efendićobr­adovaojema­lišaneprig­odnim poklonima i edukativni­m igračkama kojim mogu da se igraju u vrtiću.

U OŠ “Zahid Baručija” u općini Vogošća održana je školska priredba povodom obilježava­nja 1. marta. Učenici i nastavnici pripremili su bogat kulturno-umjetnički program.

Prigodnimp­rogramomuč­eniciinast­avno osoblje Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” obilježili su Dan nezavisnos­ti BIH, te dan ove škole.

I mališani iz vrtića Ilijaš obilježili su 1. mart posjetom Općini Ilijaš i načelniku Akifu Fazliću.

 ?? ?? U Vogošći je održana priredba
U Vogošći je održana priredba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina