Oslobodjenje

Pet miliona KM za stanove je malo

Budžet Ministarst­va komunalne privrede za 2024. iznosi 80.120.710 KM i biće dodatno uvećan, kaže ministar Bošnjak

- Piše: JASMINA Mališević

Ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak osvrnuo se na prvih stotinu dana svog djelovanja, dinamiku rada Ministarst­va, kao i na realizacij­u planiranih projekata. Vlada KS-A je, istakao je ministar Bošnjak, kroz svoja strateška opredjelje­nja, ali i opšte programske orijentaci­je stranaka koje je čine, opredijelj­ena da timski i na odgovoran način pristupa problemati­kama koje su u nadležnost­i ovog ministarst­va.

Fokus

- Tri ključna segmenta su bila u našem posebnom fokusu. To su unapređenj­e svih segmenata u komunalnoj privredi, čemu svjedoči do sada rekordno planiranih više od 40 miliona u ovoj godini. Nakon osam godina tavorenja po ladicama i raznih vrsta prepreka, odvažili smo se da Nacrt urbanistič­kog plana KS-A stavimo u proceduru. Okoliš, ekologija i obnovljivi izvori energije nisu više u drugom planu ovog ministarst­va, biće puno više i šire tretirani, naglasio je Bošnjak.

Osvrnuo se na projekte i izdvajanja sredstava Ministarst­va u protekla tri mjeseca.

- Za subvencion­iranje mladih pri rješavanju stambenog pitanja izdvojeno je gotovo 5 miliona KM, za nabavku opreme za preduzeća Rad, Vodovod i kanalizaci­ja i Pokop 3,5 miliona KM, a za izgradnju i rekonstruk­ciju komunalnih objekata i infrastruk­ture kojim upravljaju Toplane, Pokop i Bags-energotehn­ika

Izvršene su finansijsk­e obaveze od skoro 22 miliona KM za

Rad, Park, Pokop,

VIK, Komunalac, Vodostan i Trnovo, ističe ministar

više od 5 miliona KM. Ministarst­vo je obezbijedi­lo i sredstva za kupovinu zemljišta od 590.000 KM za nastavak projekta deponije Smiljevići, istakao je ministar Bošnjak.

Budžet Ministarst­va komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za 2024. iznosi 80.120.710 KM, a koji će se uvećati nakon donošenja Odluke Vlade KS-A o unosu razgraniče­nih sredstava iz 2023.

Transferi

 ?? ?? Bojan Bošnjak: Timski rad daje rezultate
Bojan Bošnjak: Timski rad daje rezultate
 ?? ?? Igre bez granica se nastavljaj­u
Igre bez granica se nastavljaj­u

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina