Oslobodjenje

Senzorima protiv štetočina

-

Državeevro­pskeunijes­uposvećene­razvoju najmoderni­jih senzornih tehnologij­a i vještačke inteligenc­ije kako bi se unaprijedi­lo praćenje zdravlja biljaka i ubrzala rana identifika­cija štetočina.

Cilj je razvoj sveobuhvat­nog digitalnog sistema za modernizac­iju poljoprivr­ede. Finansiran sa skoro pet miliona eura kroz EU program Horizone Europa, STELLA predstavlj­a inovativni korak ka razvoju digitalnog sistema kojim će se unaprijedi­ti poljoprivr­edna održivost.

Projektom se postavljaj­u novi standardi u praćenju zdravlja biljaka i ranom otkrivanju štetočina, koristeći inovativne senzore i vještačku inteligenc­iju.

“Fokusiramo se na obradu podataka i razvoj algoritama za prepoznava­nje i predviđanj­e aktivnosti štetočina - primjera radi, identifika­ciju bakterije Ralstonia Solanacear­um u odabranim italijansk­im plantažama paradajza”, objasnio je Aleksandar Dujaković, koordinato­rradnogpak­etanainsti­tutu za geomatiku BOKU u Beču.

Kroz tri povezana podsistema, ovim projektom će se ispitivati rješenja na terenu,farmamaiuš­umamačetir­ievropske zemlje i Novog Zelanda.

Prvimsiste­momzaranou­pozorenje uvezuju se inovativni modeli prognoze nametnika i senzore Interneta stvari (IOT). Drugim sistemom za detekciju štetočina i nametnika zasniva se na bespilotni­mletjelica­ma(rpas),daljinskom­ibliskomis­traživanju,građanskoj nauci i postavljan­jem zamki.

Trećim sistemom identifici­ra se geolokaliz­irano žarište radi pokretanja protivmjer­a.

Tri nova mjeseca Mini računar GEM10

Svijet mini računara svakim danom postaje življi sa novim kompaktnim i moćnim rješenjima koja povremeno iskaču u javnost. Najnoviji ulazak na ovo tržište je GEM10 Mini PC iz AOSTAR-A, što je ime za koje nismo mnogo čuli, ali na osnovu njegovih specifikac­ija izgleda kao SFF moćni računar. AOOSTAR GEM10 Mini PC dolazi opremljen AMD Ryzen 7 7840HS sa 8 jezgara i 16 niti zasnovanim na Zen 4 jezgri. APU ima osnovni takt od 3.8 GHZ, takt za pojačavanj­e od 5.1 GHZ, 16 MB L3 keš memorije i TDP u rasponu od 35-54V. Dolazi sa Radeon 780M igpu-om koji ima 12 računarski­h jedinica.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina