Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Komad krede čuva sjaj

Ukoliko čuvate srebro u ladici, unutra stavite komad krede. Ona će vezati vlagu tako da ne može djelovati na srebro. Tapecirani namještaj znatno je manje osjetljiv ukoliko ga s vremena na vrijeme četkicom očistite octom (koji se prethodno razvodni). Ukoliko ste presolili juhu, u lonac dodajte jedan oguljeni krompir koji će upijati višak soli. Kasnije ga izvadite i servirajte uz juhu. Ako imate problem s čišćenjem stakala naočala, nanesite na njih samo par kapi octa ili votke i riješeno. Sirutka će duplo duže trajati ukoliko neotvorenu kutiju držite naopačke u frižideru. Riža i tjestenina će biti manje slijepljen­e ako u kuhanu vodu dodate malo maslaca ili ulja.

Recept Zdravlje

Svi smo to prošli, po danu se nekako nosimo sa simptomima prehlade, no čim navečer odemo na spavanje, počinjemo kašljati, napuni nam se nos, a pod pokrivačem ili drhtimo ili se znojimo. Intenzitet simptoma prehlade i način na koji se javljaju danju i noću uveliko ovise o cirkadijan­om ritmu osobe, odnosno njenom unutarnjem satu po kojem se u ciklusima od približno 24 sata odvijaju fiziološke i mentalne promjene, kao i promjene u ponašanju.

Tokom dana energija odlazi na poslovne zadatke, brigu o kući i obitelji, na razbibrigu, a noću, kada tih aktivnosti nema, tijelo može usmjeriti mnogo više energije u jačanje imunog sistema, kažu ljekari. Preciznije, kortizol, glavni hormon stresa u tijelu, tokom dana je na višim razinama, a poznato je da taj hormon umiruje naš imuni sistem. Kada njegove razine noću padnu, odbrambeni sistem radi jače, a rezultat toga je i izraženija upala.

To je potpuno normalan i nužan proces za izlječenje, no istodobno uzrokuje pogoršanje simptoma prehlade. I vodoravan položaj čini svoje te bismo zbog njega noću mogli više kašljati i osjećati da su nam dišni putevi začepljeni­ji.

Kada sjedimo uspravno ili hodamo, sila teže čini svoje te potiče iskašljava­nje i curenje iz nosa, odnosno otčepljiva­nje dišnih puteva. Međutim, kada ležimo u krevetu, gravitacij­a više ne pomaže, pa se sluz može nakupljati u grlu i pogoršavat­i kašalj, odnosno u nosu i pojačavati začepljeno­st.

Nakon toplog tuša lakše dišemo jer para umanjuje viskoznost sluzi u nosu, olakšava njeno odstranjiv­anje, a time i disanje. Ovakav učinak može se postići inhalacijo­m vodenom parom, u koju je poželjno dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja (ulje eukaliptus­a, timijana ili čajevca) i prekriti lice ručnikom kako bi para ciljano djelovala.

Tokom sezone grijanja u zimskim mjesecima nedostatak vlage u zraku isušuje sluznicu i slabi njenu odbrambenu ulogu, zbog čega postaje osjetljivi­ja na djelovanje mikroba. U tom razdoblju korisno je upotreblja­vati ovlaživač zraka i održavati vlažnost na 50 do 70 posto. Udisanje zraka s većim postotkom vlage hidrira respirator­nu sluznicu i ublažava začepljeno­st nosa tokom prehlade koja se javlja u zimskom periodu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina