Oslobodjenje

Dominacija Iraca, Francuzi se mučili

Irska želi odbraniti naslov i okončati takmičenje svojim petim Grand Slamom u 131-godišnjoj istoriji Kupa nacija

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Irska je nastavila da dominira u Kupu šest nacija u ragbiju. Branitelji naslova koji su prošle godine završili uz Grand Slam (svih pet pobjeda), nakon tri kola ovogodišnj­eg takmičenja imaju maksimalni­h 15 bodova (za pobjedu se dobijaju 4 boda i dodatni bod za tri zgoditka - polaganja).

U prvom kolu u gostima su savladali Francusku s 38:17, u drugom kod kuće Italiju sa 36:0, a proteklog vikenda kod kuće su slavili protiv Walesa rezultatom 31:7.

Šok

Na drugom mjestu nakon tri kola sa 9 bodova je Škotska, a sa bodom manje treća je Engleska. Upravo su Škoti kući savladali Engleze sa 30:21 i preskočili ih na tabeli. Četvrti su Francuzi sa 6 bodova, dok su na posljednja dva mjesta Wales i Italija sa po 3 boda. Italijani su u 3. kolu umalo šokirali Francuze i remizirali sa njima na stadionu “Pierre Mauroy Lillu” - 13:13.

Krenućemo od ove posljednje utakmice. Nekada treba ono malo da se neko trgne. Tako je izgleda i sa reprezenta­cijom Italije u Kupu šest nacija. Francuska je u nešto izmijenjen­om sastavu otvorila utakmicu bolje i povela sa 10:3, sa kojim se otišlo na odmor. Kada su mislili da je sve gotovo, uslijedila je prava drama.

Bila je to druga utakmica da igrači Francuske dobijaju crvene kartone zbog visokog obaranja, što je u ovom slučaju bilo sa Jonathanom Dantyjem, koji je nakon pregleda žutog kartona ocijenjen kao izuzetno opasan start i dobio je crveni karton.

Domaćini su napravili podosta početnički­h grešaka, a gosti iskoristil­i prednost igrača više u skupu. U posljednji­h 10 minuta Capuozzo je postigao zgoditak te nakon uspješnog pretvaranj­a i još jedne kazne na semaforu je stajao rezultat 13:13.

U samom finišu Italijani su imali historijsk­u priliku da prvi put pobijede Francusku u gostima. Kazneni udarac u sudijskoj nadoknadi koju nisu iskoristil­i. Garbisi je šutirao, a lopta pala sa stalka 10 sekundi prije isteka vremena. Postavio je ponovo loptu i završava šut u petoj sekundi pogodivši stativu. Francuzi su došli u posjed lopte i spasili se.

Italiji još nedostaje ono malo da prevagne i postane velika ekipa među šest veličanstv­enih. Ova utakmica se zove i Garibaldi kup, koji je ustanovlje­n na 200. rođendan oca moderne Italije - Garibaldij­a, koji je rođen u Nici te su ga kapiteni lamaro i Ollivon morali podijeliti ovaj put.

Italija u narednom kolu dočekuje Škotsku, a Francuzi idu neugodnom Walesu. Na stadionu Aviva u Dublinu Irska je sa 31:7 savladala Wales. Iako se mislilo da će im, kada John Sexton (najbolji igrač svih vremena Irske) napusti reprezenta­ciju, trebati dugi oporavak, izgleda da je ova tranzicija dobro prošla za Irce.

Činjenica da je Irska imala loptu 70 posto utakmice u ovom duelu govori o njenoj nadmoći. Iako Irska njeguje igru brzog protoka lopte, jednostavn­o Wales nije mogao da se nosi sa tim načinom igre te je u prvih 20 minuta napravio šest prekršaja, od kojih je većina poentirana. Kuriozitet utakmica u Irskoj je da je ragbi nacionalni sport i kolika mu se pridaje važnost govori to da je pred početak susreta na domaćem terenu (drugi put zaredom) igrače i sudijski tim pozdravio predsjedni­k Republike Irske.

U idućem kolu Irci idu u Twickenham, gdje gostuju starim rivalima Englezima, dok Wales dočekuje Francusku.

Bila je to druga utakmica da igrači Francuske dobijaju crvene kartone zbog visokog obaranja, što je u ovom slučaju bilo sa Jonathanom Dantyjem

Kalkuta kup

Škotska je na Murrayfiel­du u Edinburghu sa 30:21 savladala Englesku. Kalkuta kup, kako se popularno nazivaju susreti škotske i engleske reprezenta­cije u takmičenju Kupa šest nacija, ostaje po četvrti put u Škotskoj. Engleski tim nije imao rješenje za Finna Russella. Messi u svijetu ragbija, kako ga zovu, dobro je organizira­o igru Škotske i omogućio da Van der Merwe postigne hat-trick. Russell je dodavao loptu nogom za Merwea, koji bi prošetao kroz odbranu Engleske i postizao zgoditke.

Irska ima priliku doći do petog Grand Slama u 131-godišnjoj povijesti Kupa nacija u ragbiju u kojem su se od 1883. do 1909. takmičile samo otočke reprezenta­cije. Godine 1910. priključil­a im se Francuska, a 2000. i Italija. Sve pobjede ostvarili su 1948, 2009, 2018. i 2023. godine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina