Oslobodjenje

Potvrđena podrška BIH na putu ka EU

Uoči Diplomatsk­og foruma u Antaliji, članovi Predsjedni­štva BIH su sa međunarodn­im zvaničnici­ma razgovaral­i o potencijal­nom otvaranju pregovora o članstvu u EU

- EMA DŽANANOVIĆ

Treći diplomatsk­i forum u Antaliji, koji je okupio učesnike iz 147 država, otvoren je u petak. Ovim povodom su u Tursku stigla i sva tri člana Predsjedni­štva BIH, a poziv na forum, koji je organizova­o turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan, dobio je i predsjedni­k bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Pozitivan ishod

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Željko Komšić je na marginama foruma razgovarao sa specijalni­m predstavni­kom EU za dijalog Beograd - Priština Miroslavom Lajčakom, te ga informisao o zakonima usvojenim u Parlamenta­rnoj skupštini BIH i svemu što je naša zemlja poduzela kako bi ispunila uslove za početak pristupnih pregovora u martu u Bruxellesu. Ocijenili su kako bi otvaranje pregovora za članstvo BIH u EU bilo važan korak za našu državu.

O situaciji u BIH je sa Lajčakom razgovarao i član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović, te su obojica izrazila nadu da će pristupni pregovori sa EU biti otvoreni uskoro. Bećirović je naglasio da je potrebno okrenuti se ekonomskom razvoju i prijateljs­koj saradnji umjesto opasnih ideja o promjenama granica na Balkanu, te da bi proširenje Unije imalo geopolitič­ki značaj i za države koje još nisu članice, ali i za samu EU.

- Ubrzana integracij­a zemalja Zapadnog Balkana doprinijel­a bi stabilnost­i cijelog kontinenta, poručio je Bećirović iz Antalije.

Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović istakla je kako je “lijepo sresti naše iskrene i osvjedočen­e prijatelje”, govoreći o susretu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Pred BIH ima još dosta posla u smislu provođenja reformi, ali sastanak koji će se u Bruxellesu održati sredinom mjeseca obećava pozitivan ishod za otvaranje pregovora, poručila je izvršna direktoric­a za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst u razgovoru sa članovima Predsjedni­štva BIH. Pozdravila je odluku Predsjedni­štva o pokretanju pregovora zbog zaključiva­nja Sporazuma između BIH i EU, o operativni­m aktivnosti­ma koje provodi FRONTEX.

Podršku euroatlant­skom putu BIH pružio je i specijalni izaslanik premijera UK za Zapadni Balkan Stuart Peach, te kazao da UK ostaje snažan saveznik BIH. Prilikom otvaranja foruma ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidanje je govorio o situaciji u Gazi, te kazao kako časni ljudi Zapada više nisu ravnodušni prema brutalnost­ima u Pojasu Gaze.

Predsjedni­k Erdogan je dešavanja u Gazi nazvao “putem ka genocidu” i još jednom pozvao međunarodn­u zajednicu da iskreno podrži Gazu i palestinsk­o pitanje.

Nezavisna Palestina

- Zapadne sile, koje od prvog dana bezuvjetno podržavaju Izrael, saučesnici su krvoprolić­a svojom licemjerno­m politikom. Međunarodn­a zajednica dug palestinsk­om narodu može isplatiti samo uspostavom palestinsk­e države. Formiranje nezavisne države Palestine, s istočnim Qudsom kao glavnim gradom je nužnost, istakao je.

Dodik je pozdravio njegov govor, opisujući ga “realnim pristupom svim stradanjim­a, u kojem je osudio licemjerst­vo drugih, a naročito zapadnih zemalja”. Pored Erdogana, sastao se sa šefom ruske diplomatij­e Sergejem Lavrovom i Orbanom.

Dan nezavisnos­ti u glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e obilježen je dostojanst­veno nizom svečanosti i aktivnosti. Slavljenje slobode i obilježava­nje 1. marta tradiciona­lno je počelo u jutarnjim satima podizanjem državne zastave na sarajevsko­m brdu Hum, uz intoniranj­e himne.

Najveći prijatelj

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači delegacije svih nivoa vlasti odale su počast šehidima i prvom predsjedni­ku RBIH Aliji Izetbegovi­ću. Cvijeće je položeno i ispred spomen-obilježja Vječna vatra i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te na drugim spomenicim­a.

Forum u Antaliji okuplja oko 4.500 učesnika, uključujuć­i 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavni­ka međunarodn­ih organizaci­ja

Uprkos tome što ga vlasti RS-A ne priznaju kao državni praznik,1. mart obilježen je u Janji, Kozluku, Srebrenici, Kozarcu i drugim mjestima

Povodom 32. godišnjice nezavisnos­ti Bosne i Hercegovin­e organizova­n je svečani prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovin­e u Washington­u. Prijemu je prisustvov­ao veliki broj američkih zvaničnika, uključujuć­i predstavni­ke Ministarst­va vanjskih poslova SAD-A, Kongresa (Zastupničk­og doma i Senata), Bijele kuće, američke savezne države Maryland, s kojom naša zemlja ove godine obilježava 20. godišnjicu državnog partnerstv­a, kao i bh. dijaspore koja živi širom SAD-A. Od visokih zvanica posebno vrijedi istaći prisustvo Jamesa O’briena, pomoćnika državnog sekretara SADA Antonyja Blinkena za evropske i euroazijsk­e poslove, Gabriela Escobara, specijalno­g izaslanika SAD-A za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-A, te Stanleyja Browna, glavnog zamjenika državnog sekretara SAD-A iz Biroa za političko-vojna pitanja. Naš ambasador

 ?? ?? Proslava 1. marta u starom gradu Blagaju
Proslava 1. marta u starom gradu Blagaju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina